IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете валутните войни – на ред е дефлацията

При нулеви основни лихвени проценти, монетарните стимули подхраниха развитието на борсите, което обаче не е подкрепено от ускорен икономически ръст

12:52 | 24.12.13 г. 6
Забравете валутните войни – на ред е дефлацията

Инфлацията в световен мащаб остава на обезпокоително ниско ниво, въпреки мерките на централните банки, сочи анализ на британската банка HSBC, цитиран от CNBC.

„Това е монетарната версия на валутните войни. Вместо да премахнат дефлационните трендове, монетарните стимули просто позволиха на централните банки да разпространят дефлацията в останалите части на света”, коментират от банката.

В резултат на стимулиращите мерки в края на годината инфлацията е по-ниска от очакваното и от желаното. Пример за това е по-ниска от очакваното инфлация през втората половина на годината в еврозоната. През ноември потребителските цени във валутния съюз се покачват с 0,9%, докато целите на Европейската централна банка (ЕЦБ е за 2% годишна инфлация през 2013 година.

Една от причините за това е, че при почти нулеви основни лихвени проценти, монетарните стимули предизвикват истински бум на фондовите пазари, който обаче не е подкрепен от ускорен икономически растеж.

Запазването на ниски нива на инфлацията представлява истински риск за глобалното икономическо възстановяване, предупреждават още от HSBC.

„В традиционния икономически цикъл, активността води до инфлация”, припомнят от банката и допълват, че във възстановяваща се икономическа среда, когато задълженията са високи, ниската инфлация затруднява връщането на кредитите.

Така могат да бъдат засегнати търсенето и икономическата активност. Затова свидетелства ситуацията в Япония, която от средата на 90-те години се бори с пагубните последици на дефлацията.

На този етап от HSBC обаче допълват, че не очаква сериозно задълбочаване на дефлацията, макар и рискът от инфлация през следващите две години ще продължи да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
кво да се праи брачед живот ли е да го живееш, те банкерите не разбират, че с тва печатане режат клона на който седят те самите, нас мишоците кво ше ни вземат, голия ... само тва могат да ни вземат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
for good
преди 10 години
виж *** рейшо на Телеком Аустриа, дали не подсказва, че наближават фалит с такова надценяване и продължаващ спад на пазари в Хърватия, България, Австрия. Виж колко хора гледат страниците им в интернет и дали всички не идват случайно от реклама. След като направиха скандал на десетилетието с Хохехер, който от името на Телеком Аустриа, подкупи Българки и Австрийски премиер, има ли съмнение за намесата им в политиката. Обвръзването на страната с техни комуникации подсказва как си подсигуряват кражбите от БНБ и бюджет, защото комуникациите на Спектрумнет са критични за това. Мтел вече са с отрицателна нетна печалба - остават на пазара за да подкрепят Банките и контрола на комуникациите. Ако ги изгоните протестите ще успеят, защото те контролират правителството. Питай ЕК за Мтел и Телеком Австрия защо покриват този регион. Това са новости в комуникациите, не само някое телефонче. Като биг дейта е. Крадеш, хващат те, тъкмо си тръгваще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
for good
преди 10 години
Мтел чрез комуникации контролира цялата държава - финанси, политика. БНБ, Правителство, Булбанк, Раифайзен ... през Спектрумнет и контрол на съзнанието на безжичната мрежа. Проблемът е, че МТЕЛ ФАЛИРА. Целия Телеком Австрия подкупи много министри (като Хохехер - Станишев) и е пред фалит на основните пазари. Хората в България се усетиха 90% са против Мтел, 90% против правителството. Правителството краде за последно и подписва договори, кой ще изплаща 12 млрд. Уестингхаус. Централните банкери са подкупени за най-високия марж в ЕК 7% - за 1.5 млрд. лв печалба. - хоара искат да ги убиват по блоговете, контролираните медии ги прикриват. Какво правиме:- Ако БУЛСАТКОМ вземе мрежата на МТЕЛ и шпионира, хората не искат несигурни данни и ще ги фалират.- ВИВАКОМ е руска компания и едва ли ЕК и ЕЦБ ще дадът контрол над Правителство и БНБ.- ТЕЛЕНОР е компания за 80 млрд ЕВРО и едва ли ще рискуват бранда. Шпионират на пазар ката Украйна, на ако последват Телеком Австрия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 10 години
Не бе не няма инфлация, само кадето това води до един голям дълг, който не може да се плати, и свръх продукция която не може да се продаде и после, не инфлация а направо скачаме в хипер инфлация и се връщаме в 1 клас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още