fallback

Защо електричеството от възобновяеми източници е толкова скъпо?

Все още малък брой компании произвеждат компоненти за ВЕИ-централи, а и самото им изграждане още е скъпо, сочи анализ на Economist

11:32 | 06.01.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Емисиите въглероден диоксид са в основата на климатичните промени, а част от тези емисии са в резултат от производството на електрическа енергия. Развитият свят обаче не може да се откаже от електричеството и затова се търсят нови източници, залагащи на чистото производство на енергия.

Една от възможностите е използването на източници от природата – вятър, слънце и вода, за производство на електричество. Цената на това производство обаче е висока, въпреки големите субсидии, с които правителствата по света подпомагат изграждането на соларни и вятърни паркове или геотермални централи.

Economist анализира каква е причината за тази висока цена. Изданието посочва, че в държави, в които има голямо производство на електричество от възобновяеми източници като Германия или Дания, цената на тока е най-висока. Във Великобритания пък цената на тока от вятърни централи е два пъти по-висока, отколкото произведената от традиционните централи.

Опити за производството на енергия от вятъра са правени още от 1880 година. Все пак големите вятърни паркове започват да се изграждат от 70-те години на 20 век. Соларните централи се развиват малко по-късно. Въпреки всички тези години обаче, все още много малко компании се занимават с производството на компоненти за тези централи, посочва The Economist и допълва, че почти всички вятърни турбини по крайбрежието на Великобритания са произведени от една фирма.

Сравнено с традиционните централи, генераторите за възобновяемите паркове са евтини, но самото им изграждане излиза скъпо.

Друг фактор, който играе сериозна роля върху цената на енергията, е мястото на централите. Обикновено най-подходящите зони за изграждане на вятърни паркове например, е далеч от големите градове. По тази причина разходите за пренос на енергията се увеличават.

Освен това и повечето централи произвеждат спорадично – при наличието на слънчева светлина или вятър. Вятърните турбини например се въртят едва около една трета от часовете в денонощието. По тази причина се налага и запазването на традиционните централи, които да покриват нуждите от електричество в периодите, когато ВЕИ-централите не работят. В тези случаи традиционното производство на електричество също се оскъпява, защото централата няма равномерно натоварване.

Високата цена на енергията от възобновяемите източници кара повечето страни да потърсят нова алтернатива – евтина и чиста, посочва още изданието. За някои това е ядрената енергия, чиято цена расте през последните години, но все още е под нивото на тази от ВЕИ-централите. Друга възможност са и газовите централи, които замърсяват по-малко отколкото въглищните.

Изграждането на такива централи от една страна ще намалят емисиите парникови газове, а от друга ще дадат възможност на операторите на ВЕИ-централите да намерят технологията, която ще намали разходите, допълва Economist.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
fallback