fallback

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кризата в Украйна е определяна от мнозина анализатори като поредното доказателство за намаляващото влияние на САЩ като глобална сила. Други излязоха с тезата, че Русия се опитва да консолидира най-големите развиващи се икономики – Бразилия, Индия и Китай, в съюз срещу Запада.

Докато и в двете твърдения има известни истини, всяко едно от тях е силно преувеличено, както и идеята, че възможността на САЩ да създаде сигурна и просперираща международна система, намалява, пише професорът в Stanford University Брус Джоунс за Project Syndicate.

Последните няколко години бяха тежки за САЩ. След две дълги и изтощителни войни изтеглянето на американските сили от Афганистан се бави. Непримиримостта на Русия и Китай осуети опитите на САЩ да намерят дипломатическо решение на ситуацията в Сирия. В същото време растящата увереност на Китай в Южно и Източнокитайско море заплашва американската доминация в региона и увеличава риска от конфликт с близкия партньор на САЩ – Япония.

Междувременно повечето от американските партньори в Европа са затънали в икономическа несигурност. И въпреки че американската икономика се възстановява от кризата, нейната репутация претърпя сериозен удар.

Въпреки всичко САЩ остават най-влиятелната глобална сила, като с основен принос за това са връзките, които те поддържат. Цялото внимание, насочено към растежа на Китай и в по-малка степен на Индия и Бразилия, засенчи успехите на американските съюзници като Южна Корея, Турция, Индонезия и Германия. Всъщност повечето от най-силните икономики в света си сътрудничат със САЩ.

Освен това развиващите се пазари остават силно разединени, вместо съюзени. Интересите на развитите и развиващите се държави се застъпват доста повече, отколкото предполага девизът „Западът срещу останалите“. Развиващите се страни често имат повече общи интереси със западните си партньори, отколкото едни с други.

При това положение дори влиятелните страни, които не си сътрудничат със САЩ, предпочитат да увеличават присъствието си във вече установената система, вместо да ѝ се противопоставят. В крайна сметка те са постигнали своя растеж именно чрез интеграцията си в глобалната икономическа система.

Дори Китай, която се стреми да измести САЩ в някои сфери, няма друг избор, освен да си сътрудничи с тях и съюзниците им по редица външнополитически въпроси. Китай може да оспори лидерството на Щатите само ако и други я последват, като кандидатите за това са все още малко. Единствено Русия се показа като противопоставяща се страна по време на финансовата криза, в Сирия, а сега и в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
fallback