IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ все още са световният лидер

Кризата в Украйна е определяна от мнозина анализатори като поредното доказателство за намаляващото влияние на САЩ като глобална сила. Други излязоха с тезата, че Русия се опитва да консолидира най-големите развиващи се икономики – Бразилия, Индия и Китай, в съюз срещу Запада.

Докато и в двете твърдения има известни истини, всяко едно от тях е силно преувеличено, както и идеята, че възможността на САЩ да създаде сигурна и просперираща международна система, намалява, пише професорът в Stanford University Брус Джоунс за Project Syndicate.

Последните няколко години бяха тежки за САЩ. След две дълги и изтощителни войни изтеглянето на американските сили от Афганистан се бави. Непримиримостта на Русия и Китай осуети опитите на САЩ да намерят дипломатическо решение на ситуацията в Сирия. В същото време растящата увереност на Китай в Южно и Източнокитайско море заплашва американската доминация в региона и увеличава риска от конфликт с близкия партньор на САЩ – Япония.

Междувременно повечето от американските партньори в Европа са затънали в икономическа несигурност. И въпреки че американската икономика се възстановява от кризата, нейната репутация претърпя сериозен удар.

Въпреки всичко САЩ остават най-влиятелната глобална сила, като с основен принос за това са връзките, които те поддържат. Цялото внимание, насочено към растежа на Китай и в по-малка степен на Индия и Бразилия, засенчи успехите на американските съюзници като Южна Корея, Турция, Индонезия и Германия. Всъщност повечето от най-силните икономики в света си сътрудничат със САЩ.

Освен това развиващите се пазари остават силно разединени, вместо съюзени. Интересите на развитите и развиващите се държави се застъпват доста повече, отколкото предполага девизът „Западът срещу останалите“. Развиващите се страни често имат повече общи интереси със западните си партньори, отколкото едни с други.

При това положение дори влиятелните страни, които не си сътрудничат със САЩ, предпочитат да увеличават присъствието си във вече установената система, вместо да ѝ се противопоставят. В крайна сметка те са постигнали своя растеж именно чрез интеграцията си в глобалната икономическа система.

Дори Китай, която се стреми да измести САЩ в някои сфери, няма друг избор, освен да си сътрудничи с тях и съюзниците им по редица външнополитически въпроси. Китай може да оспори лидерството на Щатите само ако и други я последват, като кандидатите за това са все още малко. Единствено Русия се показа като противопоставяща се страна по време на финансовата криза, в Сирия, а сега и в Украйна.

Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
говори си, ***...много знаеш срещу какво се боря.. в същност-боря се срещу невежи *** като теб:)аз ти отговорих- Китай внасят ресурси, защото са над един милиард-колкото и да си богат на ресурси-не стига. Ама в Банкя не ви учат да четете, ***:) Марш в типинг поинт да ти спуснат новата правилна линия за мислене.И понеже *** като теб бърка обобщението "природни ресурси" със нефт и газ-е, червей-има и други ресурси на света освен нефта-чети кво съм ти писал, ***. За идеология тръгнал да ми говори...че ти две книги прочел ли си през живота си, илитератче? За политика ли се изказваш? Аз ти обяснявам, че си промит мозък, ти си дъвчеш спуснатите реплики. Аз си гледам "далаверките" поне има какво да гледам, нещо което сам съм направил, ти можеш ли да се похвалиш с нещо подобно, цирей? Или и ти, както повечето доморасли десни имаш два лева в джоба, но говориш за големи капитали? Мразел си бил тоя, мразел си бил оня...Дреме му на орела, че го мрази червеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Няма нужда - умните хора не се занимават с глупости - някой някому да се репчи. Нито е потребно "да застават на мястото му". Мястото, което си е избрала Америка е неприветливо и проветриво а наглата простотия, която се сипе оттам, допълнително увеличава неприемащите "американския начин на живот". Имат постижения и не ги отричам но, не виждам защо трябва да се ориентирам единствено по тях. Русия и Китай, от своя страна, БИХА МОГЛИ да бъдат лидери /при това, доста отдавна/, ако и там не властваше бездарие и разни "напредничави" форми на корупция. По едно или друго може и да изпреварват /например, дори по злато-валутни резерви и дори БВП но, за да стане И по ефективност, доста ще трябва да се напънат. Иначе, за бой...За бой са и едните, и другите, и третите. Ама къде да ги слагам, като ги натръшкам, пусто ? Много са бе ! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 8 rate down comment 2
Dimat
преди 9 години
Боже,Боже! Да им на хамериканците фразеологията.Чак сега разбрах,че отношенията между господар и слуга са "сътрудничество".Това си има своето практическо измерение.Когато при нашето президентче,пристигне някой "сътрудник от ЦРУ" и го изкомандари да плещи,или върши глупости,това се нарича "сътрудничество".Така е и с всеки български политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
И само за справка - не понасям и американските поддръжници на хомосексуализма, не само европейските или на нашите *** от БСП. Сегашното американско правителство е най-яростният борец за агресивно налагане на хомосексуализма из целият свят. Европа е на второ място.Този уикенд разбрах че са купили и ДСБ за каузата си, както преди това купиха Турчинов и Яценюк в Украйна. Жалка и гадна работа е днешната световна политика. По-голям клозет от българската политика е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Симбиозата и синергичните връзки както ги наричаш са си факт.Моята теза е, че нито единият продукт (Китай) нито другият продукт (Русия) са дорасли толкова че да се изрепчат на създателите си, да им отрежат главите и да заемат тяхното място.Очевидно подготвят почвата обаче като отглеждат идеологически лобита сред тъпанарите из целия свят и така яростно ги насъскват с такива измислени мантри. След 50 години може и да успеят да се наместят в началото на хранителната верига но не и сега, не и тук, не и в днешната реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
А слабостта е болест на растежа, всички велики сили са минавали през една или друга форма, бъди сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
*** гейски тикви са гейски и са тикви но, правилно усещат симбиозата между два гиганта: Човешки и ресурсен. Там имаме синергична връзка и общи външни опоненти, което допълнително ги обединява. Добре го съзнават и Путин, като беше в китай, Както и Си - ако си спомняш - неколкократно заявиха, че няма да позволят м/у тях да се намърдат всякакви там, да разделят и да владеят. Друго може и да стане но, на това ще държат и едните, и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
Спомни си колко скандални случаи имаше само последните 10 години на злоупотреба с информация в същите УСА, например. И после ***, че се уповавай САМО на техни цифри. Отделно и китайският потенциал за растеж далеч не е толкова наситен, колкото в щатите и жълтите имат много неизчерпани възможности пред себе си - от тези, дето през океана вече са почти докрай уплътнени. Свободен си да влагаш в каквото искаш. Накрая, обаче, нещата ще бъдат познати в сравнение. Не по това, което е можело да стане, а по случилото се на практика. Щото китайците имат още един страхотен ресурс: Повече от половината, вярвам, все някак се справят с английския. Дори в континентален Китай. И имат "пета колона" в щатите. МАСА от човечета, готови да служат на Китай...в Америка. А сега, преброй колко американци от некитайско потекло просто говорят китайски - писането-отделно - и колко от тях са в Китай задълго. Дали има 50-100 хиляди души?Все забравяш, че изобретателите на хартията превземат всичко с река от хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Повечето от това, което казваш го твърдя и аз.Всичкото изписано бе в подкрепа на тезата че Китай е продукт създаден за нуждите на създателя си и все още не е пораснал толкова много че да се репчи така уверено на този, който го постави там където е.Само *** гейски български социалистически тикви повтарят мантрата (дори и да не я вярват) за великата геополитическа световна ос Китай-Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Бегемане, много истини си издумал и посочил и няма да тръгна да споря с източниците ти. Обаче, живеем в глобализация: както Китай зависи, така и от китай зависят. Освен това, ако някъде нещо закъса и срочно се нуждае от пари, Китай има едни близо 4 трилиона запас...който щатите нямат и - дори усилено да вземат да печатат - няма да напечатат бързо. Да, имат проблеми. И посвиха ръстовете, не всичко е цвете и там. И може и да са в някаква степен "продукт" на щатите. В степен, в която придобиха технологии оттам. Е? Складове се градят относително бързо. Ощеи повече, че в китай са на власт *** и там много въпроси се реават директивно, което УСА не може да си позволят. Има системни различия и не винаги са в ущърб на поднебесната. Да не говорим, че щом инфото е продукт, и съвестта заспива та, много западни медии далеч не са толкова обективни, колкото вярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още