fallback

Бразилия е готова „да изхранва“ Русия

В продължение на дълги години бразилските фермери нямаха шанс за достъп до руския пазар, но това може да се промени за броени дни

15:31 | 08.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Може би най-добрата новина на годината. По този начин Франциско Тура, президент на бразилската асоциация на производителите на пилешко и свинско месо (ABPA), нарича вестта за руските санкции срещу хранителните износители от САЩ и Европа.

„Бразилия веднага е в състояние да осигури 150 000 тона птиче месо за Русия, които по-рано са внасяли американски компании“, казва той. Що се отнася до свинското, на Бразилия ще ѝ отнеме малко повече време, докато стане готова за доставки.

Защото, подобно на Асоциацията, цялата бразилска хранително-вкусова промишленост в момента е напълно изненадана от внезапния прилив на симпатии от страна на Русия - 80 кланици, млечни и птичи производители сега наведнъж получават зелена светлина за износ за Русия, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt. 

В продължение на години Бразилия преговаряше с търговския си партньор за квоти и санитарни условия. Преди три години Москва също така неочаквано стопира вноса на свинско месо от Бразилия и оттогава, въпреки всички усилия на бразилците, остана непреклонна в решението си.

„Но от май руснаците смениха настроението си", казва бразилският министър на земеделието Нери Гелър.

Почти само за 24 часа руснаците забравиха за предишното си несъгласие за бразилския износ на храни. Още през юни пет големи бразилски производители на месо получиха лицензи за износ за руския пазар. Експортът на месо за Русия се е удвоил от март насам. Износителите на пилешко месо в страната може да добавят към приходите си около 300 млн. долара в краткосрочен план само от този пазар.

Бързото и цялостно отваряне на руския пазар за бразилските земеделски продукти показва, че Русия отдавна е подготвяла Бразилия за заместник-доставчик заради санкциите, които ЕС и САЩ наложиха над Москва. И в това има смисъл: Бразилия е най-големият износител в света на говеждо и птиче месо. И въпреки частичното ембарго, през последните години страната остава основен вносител на свинско месо в Русия.

От полза за производителите на месо в Бразилия е и фактът, че не само износът на ЕС и САЩ към Русия ще бъде стопиран. Канада и Австралия, които са сериозни конкуренти на световния пазар за животински протеин, също ще бъдат засегнати от руското ембарго.

Предвид сегашните санкции става ясно и защо по време на държавното си посещение в Бразилия в навечерието на срещата на страните от БРИКС руският президент Владимир Путин настойчиво подкани колегата си Дилма Русеф към намаляване на административната тежест между двете страни. „Ние трябва да побързаме и спешно да решим актуалните проблеми“, заяви тогава той по време на официалната вечеря. Двете страни се договориха да удвоят пострадалия от икономическата криза външнотърговски обмен в краткосрочен план до почти 10 млрд. долара.

При това Русия не залага само на селскостопански продукти. Руските компании ще инвестират и в петролната индустрия, пристанищата и железопътните мрежи на южноамериканската страна. Руските фирми са особено заинтересовани в секторите, в които икономиката на Бразилия е конкурентоспособна в международен план - в областта на биотехнологиите или компютърните науки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
fallback