fallback

Защо Москва обяви война на McDonald's

Хигиената и проверките за безопасност в Русия са популярни средства на бюрокрацията, а сега и средство за провеждане на външна политика

16:42 | 22.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател

Как само се променят времената. На 31 януари 1990 г. в самото сърце на Москва се скупчват на опашка 30 000 руснаци и чакат с часове, за да се сдобият с бургер на McDonald's на площад „Пушкин“. На този ден веригата за бързо хранене открива първия си филиал в Русия. През юни оттам минава Борис Елцин, а скоро след това зазвучава и "Wind of change" на Scorpions.

В една топла августовска сутрин през 2014 г. неколцина руснаци разтърсват затворените стъклени врати. Тогава те забелязват един печат на органа за защита на правата на потребителите „Роспотребнадзор“. „Може би не сте от тук?“, пита ги минаващ пенсионер. Четири клона на американската верига в Москва бяха временно закрити от инспекцията за храните - официално заради хигиенни причини. Но според материал на германската икономическа телевизия N-Tv в решението се крие нещо много повече. Всеки, който някога е виждал тоалетните в болниците в руската провинция, може да се досети, че това твърдение е доста невероятно. Стъпката е по-скоро в отговор на наложените санкции от страна на Запада. Така смята и минаващият пенсионер: „Какво да правим – ние сме във война“.

Бизнесът на McDonald's в Русия и затворените обекти (с червени точки)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
fallback