IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Москва обяви война на McDonald's

Хигиената и проверките за безопасност в Русия са популярни средства на бюрокрацията, а сега и средство за провеждане на външна политика

16:42 | 22.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	McDonald&#39;s в &quot;сърцето&quot; на Москва остава затворен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

McDonald's в "сърцето" на Москва остава затворен. Снимка: Ройтерс

Как само се променят времената. На 31 януари 1990 г. в самото сърце на Москва се скупчват на опашка 30 000 руснаци и чакат с часове, за да се сдобият с бургер на McDonald's на площад „Пушкин“. На този ден веригата за бързо хранене открива първия си филиал в Русия. През юни оттам минава Борис Елцин, а скоро след това зазвучава и "Wind of change" на Scorpions.

В една топла августовска сутрин през 2014 г. неколцина руснаци разтърсват затворените стъклени врати. Тогава те забелязват един печат на органа за защита на правата на потребителите „Роспотребнадзор“.

„Може би не сте от тук?“, пита ги минаващ пенсионер. Четири клона на американската верига в Москва бяха временно закрити от инспекцията за храните - официално заради хигиенни причини.

Но според материал на германската икономическа телевизия N-Tv в решението се крие нещо много повече.

Всеки, който някога е виждал тоалетните в болниците в руската провинция, може да се досети, че това твърдение е доста невероятно. Стъпката е по-скоро в отговор на наложените санкции от страна на Запада. Така смята и минаващият пенсионер: „Какво да правим – ние сме във война“.

Бизнесът на McDonald's в Русия и затворените обекти (с червени точки)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Аз си мисля, че това е върховна наглост от страна на Запада да поставя този въпрос. Ама върховна! Това не се нуждае от обяснение и анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
е...ми нали западняците не харесват руснаците...кво дирят там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"През април президентът Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от собствена верига за бързо хранене. Тя трябва да бъде алтернатива на McDonald's и да предлага традиционни ястия от различни региони на Русия. "не , не ряпа и картофи - а традиционната комбинация пелмени с плацента + одеколон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Xamsterdamm
преди 9 години
"През април президентът Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от собствена верига за бързо хранене. Тя трябва да бъде алтернатива на McDonald's и да предлага традиционни ястия от различни региони на Русия. "Т.е. ряпа и картофи. Да им е честито :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 9 години
Браво така се прави шут и аут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
Forester
преди 9 години
Авторът целенасочено слага каруцата пред коня, макар и по средата на статията да споменава Стъпката вероятно е свързана с факта, че групата затвори своите клонове в Крим, след като Русия анексира черноморския полуостров. Естествено, че това е основната причина и MDs ще си понесат последствията от демонстративното затваряне на обектите в Крим. Други американски компании със символична мощ предвидливо свиха перки и останаха да оперират на руския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 9 години
Поне засега Burger King изглежда в безопасност. Това може би се дължи и на факта, че руското поделение е наполовина собственост на държавната банка VTB - втората по големина финансова институция в страната.... Да сме спокойни - ще имат бургери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още