IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо геополитическото напрежение не предизвиква резки колебания при петрола?

Свръхпредлагането в момента и отслабеното търсене оказват натиск върху цените, според анализатор

22:26 | 24.09.14 г. 3
Защо геополитическото напрежение не предизвиква резки колебания при петрола?

Геополитическото напрежение между Русия и Запада и проблемите в Близкия изток са в центъра на вниманието през последните месеци, което предполага и резки колебания в цените на петрола. Инвеститорите обаче поне досега успяваха да се измъкнат от влиянието на страховете и реакцията на пазарите остана сдържана, пише CNBC.

Петролната кошница на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) поевтиня до 94,31 долара за барел – най-ниското ниво от юли 2012 г. насам, въпреки че САЩ потвърдиха за няколко десетки въздушни удара срещу организацията “Ислямска държава”, включително и в Сирия.

Съвсем наскоро – през юни, картелът получаваше 110 долара на барел, припомня изданието.

Политическото въздействие традиционно въздейства на пазарите или с шоков ръст на цените, или с разочароващ растеж. Нещата този път обаче са много различни.

Според Амрита Сен, старши анализатор в Energy Aspects, основен “виновник” за ситуацията са търсенето и предлагането. Според нея в момента има свръхпредлагане, което оказва натиск върху цените, в допълнение към по-слабото търсене.

“Аз мисля, че все още се изпраща сигнал, че Близкият Изток определено няма да е дестинация, където компаниите да искат да инвестират в бъдеще, така че това е по-скоро проблем в дългосрочен план. В по-краткосрочен план, като се има предвид свръхпредлагането, реакцията ще е сдържана, още повече, че се счита, че южните Иракски петролни полета няма да бъдат засегнати от конфликта”, посочва тя.

Сен прогнозира, че в краткосрочен план петролът сорт брент, който в момента се търгува близо до 97 долара за барел, може да поевтинее с още 10 долара.

Според анализаторите на Citi търсенето и предлагането също най-накрая на ударили сериозно пазарите на “черно злато”.

“Това, което подкрепяше растежа на цените на петрола, беше резкия ръст на търсенето и последователните разочарования от страна на предлагането. Citi вярва, че през това десетилетие тези два фактора не са актуални”, коментира Сет Клайнман, който оглавява енергийното звено на групата.

Шистовата революция в САЩ е ключов фактор, който е въздействал върху търсенето и предлагането, допълва той. Спредът между цените на петрола и природния газ насърчава преминаването на газ в транспорта.

"Единственият ясен път за ребалансиране на петролните пазари - при липса на някои нови и значителни смущения, е Саудитска Арабия и ОПЕК да започнат да изтеглят продукция, за да обуздаят запасите”, посочва още Клайнман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Миндилите продават петрол по 20-50$ как няма да поевтинее.Другото е ала-бала за да си попълни изданието страниците..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Miglena Ivanova
преди 9 години
Благодаря, оправено е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kufara
преди 9 години
Оправете си заглавието !! Такава дума "кобелания" няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още