fallback

Петте големи геополитически риска през 2015 г.

Цената на петрола, кризата в Украйна и насилието в Близкия Изток ще са водещите проблеми през тази година

08:30 | 07.03.15 г. 21

Критичните събития от началото на 2015 г. - евтиният петрол и насилието в Близкия Изток, ще продължат да оказват влияние през цялата година. По-ниските цени на суровините може да навредят сериозно на икономиките на богатите на природни ресурси страни, пише в анализ на Aon Risk Solutions, цитиран от Bloomberg.

Aon Risk Solutions е отдел на британската компания Aon Plc. Компанията наскоро публикува годишната си Карта на политическия риск, чиято цел е да даде отговори на клиентите на застрахователя къде правенето на бизнес ще бъде по-безопасно и къде - по-рисково.

Докладът отразява само развиващите се страни. Членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) формират базата за сравнение за изследването.

Едва седем от 163-те развиващи се страни са намалили политическия си риск за една година. Голяма част от тях, като Зимбабве и Лаос например, все още имат какво да подобряват. 12 страни ще се изправят пред по-сериозни предизвикателства тази година, включително Либия, Хаити и Пакистан.

„Последните 12 месеца бяха катастрофални по отношение на риска в страните“, коментира Къртис Инграм, вицепрезидент на отдела за политически риск. Сякаш „някакъв вакуум се е появил и много лоши актьори се нанасят“ в Крим и Източна Украйна, Нигерия, Ирак и на други места.

Aon и партньорът ѝ в изследването Roubini Global Economics, основана от икономиста Нуриел Рубини, оценяват всяка страна според девет категории за риска. Те включват обмена на валути и условията за капиталите, законите и регулациите и политическата намеса и насилие.

Ето петте неща, за които в доклада се твърди, че трябва да внимаваме през следващите месеци:

Русия

Ниската цена на петрола и международните санкции заради конфликта в Украйна оказаха сериозно влияние върху руската икономика. "Нестабилността в Русия ще продължи да хвърля сянка върху региона“, посочва се в документа. Това продължава да оказва негативно влияние върху търговските партньори на страната Беларус и Казахстан. Изследователите виждат „възможен замразен конфликт и продължаващи санкции“, като е малко вероятно да бъде намерено решение през следващите месеци.

Петролът и другите суровини

Русия, Венецуела и Иран привлякоха основната част от вниманието и негативните последици от поевтиняването на петрола. Това е проблем и за по-малки петролни сили като Узбекистан и Туркменистан, чиито уязвими обменни курсове спрямо чуждите валути и капиталови политики ги излагат на търговски шокове. Страни, залагащи основно на минната и енергийната индустрия в Африка – Ангола, Камерун, Конго и Нигерия, се изправят пред по-ниски приходи и орязване на бюджетите.

Конфликти и насилие

Ужасът от възхода на Ислямска държава в Сирия и Ирак и на Боко Харам в Нигерия са основните заплахи за регионалната стабилност. Нестабилните граници и незрелите институции в части от Близкия Изток и Африка правят страните там особено уязвими към насилие.

Лихвените проценти

Дори умерено увеличение на основния лихвен процент от страна на  Федералния резерв на САЩ ще повиши световната конкуренция за капитали и цената за обслужването на американския външен дълг.

Близкият Изток и Северна Африка

Страни като Египет, Тунис и Мароко ще усетят положителен ефект от поевтиняването на петрола, твърдят авторите на доклада. Въпреки това и трите страни са оценени с висок или много висок риск. Те са изправени пред рискове на сигурността заради определените в доклада като „вакууми на сила“ в Ирак, Либия и Сирия.

Турция и Мексико пък са особено изложени на рискове от политически или икономически вълнения в Близкия Изток и Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
fallback