IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте големи геополитически риска през 2015 г.

Цената на петрола, кризата в Украйна и насилието в Близкия Изток ще са водещите проблеми през тази година

08:30 | 07.03.15 г. 21
<p>
	Картата показва нивата на геополитически риск в развиващите се страни. Жълтият цвят показва умерен риск, оранжевият - висок риск, а червеният - много висок риск. <em>Източник: Bloomberg</em></p>

Картата показва нивата на геополитически риск в развиващите се страни. Жълтият цвят показва умерен риск, оранжевият - висок риск, а червеният - много висок риск. Източник: Bloomberg

Критичните събития от началото на 2015 г. - евтиният петрол и насилието в Близкия Изток, ще продължат да оказват влияние през цялата година. По-ниските цени на суровините може да навредят сериозно на икономиките на богатите на природни ресурси страни, пише в анализ на Aon Risk Solutions, цитиран от Bloomberg.

Aon Risk Solutions е отдел на британската компания Aon Plc. Компанията наскоро публикува годишната си Карта на политическия риск, чиято цел е да даде отговори на клиентите на застрахователя къде правенето на бизнес ще бъде по-безопасно и къде - по-рисково.

Докладът отразява само развиващите се страни. Членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) формират базата за сравнение за изследването.

Едва седем от 163-те развиващи се страни са намалили политическия си риск за една година. Голяма част от тях, като Зимбабве и Лаос например, все още имат какво да подобряват. 12 страни ще се изправят пред по-сериозни предизвикателства тази година, включително Либия, Хаити и Пакистан.

„Последните 12 месеца бяха катастрофални по отношение на риска в страните“, коментира Къртис Инграм, вицепрезидент на отдела за политически риск. Сякаш „някакъв вакуум се е появил и много лоши актьори се нанасят“ в Крим и Източна Украйна, Нигерия, Ирак и на други места.

Aon и партньорът ѝ в изследването Roubini Global Economics, основана от икономиста Нуриел Рубини, оценяват всяка страна според девет категории за риска. Те включват обмена на валути и условията за капиталите, законите и регулациите и политическата намеса и насилие.

Ето петте неща, за които в доклада се твърди, че трябва да внимаваме през следващите месеци:

Русия

Ниската цена на петрола и международните санкции заради конфликта в Украйна оказаха сериозно влияние върху руската икономика. "Нестабилността в Русия ще продължи да хвърля сянка върху региона“, посочва се в документа. Това продължава да оказва негативно влияние върху търговските партньори на страната Беларус и Казахстан. Изследователите виждат „възможен замразен конфликт и продължаващи санкции“, като е малко вероятно да бъде намерено решение през следващите месеци.

Петролът и другите суровини

Русия, Венецуела и Иран привлякоха основната част от вниманието и негативните последици от поевтиняването на петрола. Това е проблем и за по-малки петролни сили като Узбекистан и Туркменистан, чиито уязвими обменни курсове спрямо чуждите валути и капиталови политики ги излагат на търговски шокове. Страни, залагащи основно на минната и енергийната индустрия в Африка – Ангола, Камерун, Конго и Нигерия, се изправят пред по-ниски приходи и орязване на бюджетите.

Конфликти и насилие

Ужасът от възхода на Ислямска държава в Сирия и Ирак и на Боко Харам в Нигерия са основните заплахи за регионалната стабилност. Нестабилните граници и незрелите институции в части от Близкия Изток и Африка правят страните там особено уязвими към насилие.

Лихвените проценти

Дори умерено увеличение на основния лихвен процент от страна на  Федералния резерв на САЩ ще повиши световната конкуренция за капитали и цената за обслужването на американския външен дълг.

Близкият Изток и Северна Африка

Страни като Египет, Тунис и Мароко ще усетят положителен ефект от поевтиняването на петрола, твърдят авторите на доклада. Въпреки това и трите страни са оценени с висок или много висок риск. Те са изправени пред рискове на сигурността заради определените в доклада като „вакууми на сила“ в Ирак, Либия и Сирия.

Турция и Мексико пък са особено изложени на рискове от политически или икономически вълнения в Близкия Изток и Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Трябва да се обяснява и става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката и в Уикипедия-Земя е добре обяснено за обема ,масата и т.н. но не се казва нищо за водата и петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485 Според научни изследвания светът може да се откаже на 90% от петрола но аз го слагам 80% тоест трябва да си оставим за столетия напред отделно има 15год. технологично време за трансформацията на енергетиката ,транспорта и селското стопанство за функциониране без петрол тоест веднага трябва да се почне трансформацията и до 2030год. да сме минимум 30% зависими от петрол и защото шистовият газ е престъпление срещу човечеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
САЩ свалиха цената на петрола за да фалират Русия и защото внасят 50% от консумацията си ,и т.н. Проблема е ,че доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща иначе ще стане страшно Положението е страшно и съм описал какво може да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс с цел 6% бюдж.излишъци които през държ.банка и обществени поръчки се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558защото свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и заради глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Просто няма друг начин и се осъзнава - http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
citizen_bg
преди 9 години
Имам странното чувство, че в последните няколко години западняците много се разбързаха. Сякаш имат включена бомба с часовник в ***? Май проблемът им не е външен и търсят геополитическите рискове не където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Бе така е - наивник съм! И си завирам гагата навсякъде. Виж например какви неща намирам - това е съвсем пресно:http://***.tasnimnews.com/english/Home/Single/677207Ето и едно малко по-старо:http://english.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13931206000521Такива работи никой не показва в "правилните" източници... хахаха! Та да се чуди човек от къде всъщност идват най-големите рискове... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
за статията дето синеокият е пуснал като линк говоря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Напротив! Статията е много добра и показва умение. От една страна текста е "правилния" и би оправдал грант от Сорос. От друга ...картата говори сама по себе си! Така журналиста хем е обективен хем не е излязъл от "рамката" на негативизма който би трябвало да е застъпен по отношение на "нестабилния свят" ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
в същност...статията в гардиън вярно е малко скучна. Не казва нищо ново, нито пък изказва кой знае каква гледна точка. Като анализ не е кой знае колко дълбок. Ама предвид къде е написана сигурно е суперскандализираща за тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Ти си наивник и не разбираш-има два вида медии:1. Верни и следователно антируски 2. Продажни и купени от Путин. Тая статия оправдава Путин, а аз дочух, че той лично е дръпнал спусъка срещу Немцов. За това и малката *** от Украйна я е страх да проговори. И даже не искам да почвам да коментирам критиката на ЮК, че са пратили военните съветници-как може някой да си представи кралицата да не прати военни съветници в една славянска православна държава на границата с Русия?!?! Някакви споразумения цитират там-споразуменията са за бедните, момче! Договорите немат значение! Наивник си ти...наивник, а тоя вестник Гардиън ли къф е, е скъсан провинциален *** издаван в Горно Уйново с тираж 3000 бройки. Сигурно Пеевски го е купил и него...ако не е Путин, разбира се.ПС: Домързя ме да я чета цялата статия, схванах духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ето една пресна статия в Гардиън за геополитическия риск "Украйна" и кое-как... Не е писана в Кремъл... хахаха:http://***.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/04/demonisation-russia-risks-paving-way-for-warВсе по-често май започнаха да се събуждат и в ИЮ... да не кажем, че Щайнмайер вече открито играе срещу Меркел о Обанго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
от тук това изглежда смущаващо вярно...това вярно ни е мнението за американците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още