IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте големи геополитически риска през 2015 г.

Цената на петрола, кризата в Украйна и насилието в Близкия Изток ще са водещите проблеми през тази година

08:30 | 07.03.15 г. 21
<p>
	Картата показва нивата на геополитически риск в развиващите се страни. Жълтият цвят показва умерен риск, оранжевият - висок риск, а червеният - много висок риск. <em>Източник: Bloomberg</em></p>

Картата показва нивата на геополитически риск в развиващите се страни. Жълтият цвят показва умерен риск, оранжевият - висок риск, а червеният - много висок риск. Източник: Bloomberg

Критичните събития от началото на 2015 г. - евтиният петрол и насилието в Близкия Изток, ще продължат да оказват влияние през цялата година. По-ниските цени на суровините може да навредят сериозно на икономиките на богатите на природни ресурси страни, пише в анализ на Aon Risk Solutions, цитиран от Bloomberg.

Aon Risk Solutions е отдел на британската компания Aon Plc. Компанията наскоро публикува годишната си Карта на политическия риск, чиято цел е да даде отговори на клиентите на застрахователя къде правенето на бизнес ще бъде по-безопасно и къде - по-рисково.

Докладът отразява само развиващите се страни. Членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) формират базата за сравнение за изследването.

Едва седем от 163-те развиващи се страни са намалили политическия си риск за една година. Голяма част от тях, като Зимбабве и Лаос например, все още имат какво да подобряват. 12 страни ще се изправят пред по-сериозни предизвикателства тази година, включително Либия, Хаити и Пакистан.

„Последните 12 месеца бяха катастрофални по отношение на риска в страните“, коментира Къртис Инграм, вицепрезидент на отдела за политически риск. Сякаш „някакъв вакуум се е появил и много лоши актьори се нанасят“ в Крим и Източна Украйна, Нигерия, Ирак и на други места.

Aon и партньорът ѝ в изследването Roubini Global Economics, основана от икономиста Нуриел Рубини, оценяват всяка страна според девет категории за риска. Те включват обмена на валути и условията за капиталите, законите и регулациите и политическата намеса и насилие.

Ето петте неща, за които в доклада се твърди, че трябва да внимаваме през следващите месеци:

Русия

Ниската цена на петрола и международните санкции заради конфликта в Украйна оказаха сериозно влияние върху руската икономика. "Нестабилността в Русия ще продължи да хвърля сянка върху региона“, посочва се в документа. Това продължава да оказва негативно влияние върху търговските партньори на страната Беларус и Казахстан. Изследователите виждат „възможен замразен конфликт и продължаващи санкции“, като е малко вероятно да бъде намерено решение през следващите месеци.

Петролът и другите суровини

Русия, Венецуела и Иран привлякоха основната част от вниманието и негативните последици от поевтиняването на петрола. Това е проблем и за по-малки петролни сили като Узбекистан и Туркменистан, чиито уязвими обменни курсове спрямо чуждите валути и капиталови политики ги излагат на търговски шокове. Страни, залагащи основно на минната и енергийната индустрия в Африка – Ангола, Камерун, Конго и Нигерия, се изправят пред по-ниски приходи и орязване на бюджетите.

Конфликти и насилие

Ужасът от възхода на Ислямска държава в Сирия и Ирак и на Боко Харам в Нигерия са основните заплахи за регионалната стабилност. Нестабилните граници и незрелите институции в части от Близкия Изток и Африка правят страните там особено уязвими към насилие.

Лихвените проценти

Дори умерено увеличение на основния лихвен процент от страна на  Федералния резерв на САЩ ще повиши световната конкуренция за капитали и цената за обслужването на американския външен дълг.

Близкият Изток и Северна Африка

Страни като Египет, Тунис и Мароко ще усетят положителен ефект от поевтиняването на петрола, твърдят авторите на доклада. Въпреки това и трите страни са оценени с висок или много висок риск. Те са изправени пред рискове на сигурността заради определените в доклада като „вакууми на сила“ в Ирак, Либия и Сирия.

Турция и Мексико пък са особено изложени на рискове от политически или икономически вълнения в Близкия Изток и Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Защото не смятат това за техен проблем. :) Това е проблем за останалите /от цветната част на картата/ които ако не се заемат с решаването му , ще бъдат "изнасилени" да го решат! Изнасилването както се вижда е започнало от известно време насам, и конвулсиите на оргазма при някои от изнасилваните ясно червенеят на картата. Тези във фаза "плато" са оцветени в оранжево а във фаза "възбуда" в жълто! ха ха ха Ще ме простите за странния хумор! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Защото не смятат това за техен проблем. :) Това е проблем за останалите /от цветната част на картата/ които ако не се заемат с решаването му , ще бъдат "изнасилени" да го решат! Изнасилването както се вижда е започнало от известно време насам, и конвулсиите на оргазма при някои от изнасилваните ясно червенеят на картата. :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Даже не се намеква за риска който носят необезпечените с нищо кредитни дисбаланси в страните от т нар международна общност? Защо ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Ниската цена на петрола и международните санкции заради конфликта в Украйна оказаха сериозно влияние върху руската икономика. "Нестабилността в Русия ще продължи да хвърля сянка върху региона" - Особенно показателен абзац. Звучи СИЛНО пожелателно. Ехх гледна точка! Да, ама Русия НЕ е Африка. Кофти работа. Това с "хвърлянето на сянка" ми харесва. Кой според вас хвърли и хвърля сянка в региона? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Много хубава карта! Цветна. Какво можем да прочетем по нея? Имаме част от света оцветен и част от него сив. Набива се на око, че в сиво е показан англосаксонския свят и колониите му /т.н "международна" общност/, а в цветно държавите подлежащи на "облагородяване" /лошите/. Вижда се също и "изолираната" от международната общност Русия в цветната част. Тя е силно "изолирана" от света според картата. Какво нещо е само гледната точка а!? :)))) :D Интересно е да се забележисъщо, откъде произтича основния геополитически риск. Кой го създава и богатее от него. Cui bono от света какъвто е !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
чисто математично стойност е,че 1 млрд. не са повече от 6,5 млрд. И не може винаги тоя 1 млрд. да ръчка и да дава наклон на маркуча на тея 6,5 млрд. Както вчера в другата статия относно икономиките отчетохме, че само BRICSa са колко ЕС и Сашш, какво остава ако икономиките на тея 6,5 млрд. събрани заедно и им теглят една *** майна на тея западни дестабилизатори и нещастници, които освен войни с нищо друго не помагат на света ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Е има си хас целия свят бембян, ама запада чист...:))) Гошо не ти ли писна тъпотии да преписваш и да ни взимамаш тука всичките за мезе .....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Стефчо
преди 9 години
Дори умерено увеличение на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв на САЩ ще повиши световната конкуренция за капитали и цената за обслужването на американския външен дълг.Тия откриха колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ей тука една друга карта:https://pp.vk.me/c621525/v621525594/193ae/cFq8K5p1SBo.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
дам...Либия е само в оранжево?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още