fallback

Притокът на ПЧИ подчертава различията на развиващите се пазари

Развиваща се Европа имаше трудна 2014 г., като отливът на капитали от Русия се отрази негативно на инвестициите в ЦИЕ и ОНД

11:40 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Забавянето на развиващите се пазари удари притока на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в голяма част от развиващия се свят. Но са налице значителни несъответствия по географски региони, пише Financial Times.

Развитите икономики се очаква да запишат по-бърз икономически растеж през 2015 г., докато растежът в развитите икономики ще се забави от 4,6% през 2014 г. до 4,3% през 2015 г., съдейки по последните изчисления на Международния валутен фонд.

Развиващите се пазари в Азия продължават да се представят добре по отношение на привличането на ПЧИ, като през 2014 г. Индия, Малайзия и Виетнам се радват на силен ръст на броя на започнатите инвестиционни проекти спрямо 2013 г., сочат данни на fDi Intelligence.

Индонезия, Сингапур и Тайланд също се радват на растеж през 2014 г. Китай, най-голямата дестинация за ПЧИ в региона, записва ръст от 4 на сто в броя на проектите и 9% на капиталовите инвестиции, което предполага, че ПЧИ в страната може би ще бъдат по-малко заради забавящия се растеж и покачващите се разходи.

По региони Африка отчита най-силно покачване на инвестициите през 2014 г. спрямо 2013 г., а именно – с 65%. Египет, Мароко и Мозамбик регистрират сериозно повишение на проектите, докато Египет, Ангола, Мароко, Гана и Замбия се придвижват към топ 10 на дестинациите в региона по отношение на капиталовите инвестиции. Те заменят Ирак, Йордания, Етиопия, Алжир и Кения. Това са страни, които са обхванати от геополитическо напрежение или проблеми със сигурността. Гана, Нигерия и Южна Африка отчитат спад в броя на проектите.

В Близкия изток Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха водещата дестинация по броя на привлечените проекти с ръст от 11 на сто през 2014 г. Проектите в раздирания от войни Ирак намаляват през 2014 г. Катар и Саудитска Арабия записват двуцифрени спадове.

Развиваща се Европа имаше трудна 2014 г., като отливът на капитали от Русия се отрази негативно на инвестициите в Централна, Източна и Югоизточна Европа и пазарите от Общността на независимите държави (ОНД).

ПЧИ в Русия намаляха с 39% по отношение на броя на проектите, въпреки че инвестициите на Китай в страната запазиха нивото на инвестициите в капитал при ниво от 12 млрд. долара.

Капиталовите инвестиции в Украйна се понижават с 80%, а проектите – с 64 на сто. По-неочаквано е, че Турция, която е сред най-бързо растящите инвестиционни дестинации през последните години, отчита 49-процентен спад на инвестициите и отпада от топ 10 на дестинациите в Европа по брой проекти.

Полша и Румъния регистрират минимално понижение на проектите – от 1 и 2 на сто, съответно. Сред малкото държави в региона, които се радват на ръст на ПЧИ, е Македония – с 35% на проектите и 74% на обема на инвестициите през 2014 г. В доклада на fDi Intelligence няма данни за България.

Латинска Америка и Карибите са най-зле представящият се развиващ се регион по отношение на ПЧИ. Спадът при капиталовите инвестиции е в размер на 39 на сто, а на проектите – от 16 на сто.

Във всички дестинации, попадащи в топ 10 по привлечени ПЧИ в региона, броят на проектите намалява, с изключение на бързоразвиваща се Панама. Понижението в Мексико е от 15 на сто, в Бразилия – от 4%, следват Колумбия (-41%), Чили (-27%), Аржентина (-26%), Перу (-22%), Коста Рика (-15%), Пуерто Рико (-33%) и Уругвай (-13%).

Класация на страни по региони (промяна в броя на проектите в периода 2013-2014 г.)
Азия
Китай 4%
Индия 47%
Сингапур 18%
Европа
Полша -1%
Русия -39%
Румъния -2%
Латинска Америка
Мексико -15%
Бразилия -4%
Колумбия -41%
Близък изток
ОАЕ 11%
Саудитска Арабия -22%
Мароко 59%
Субсахарска Африка
Южна Африка -15%
Кения -12%
Мозамбик 67%
източник: fDi Markets

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
fallback