IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в развиващия се свят се забави до 6-годишно дъно

Основните причини са силният щатски долар и ниските цени на суровините

17:05 | 10.04.15 г. 1
Растежът в развиващия се свят се забави до 6-годишно дъно

Растежът на развиващите се пазари се е забавил до нива, невиждани от срива през 2009 г., показват предварителните данни, провокирани от отрицателното въздействие на силния щатски долар и ниските цени на суровините.

Забавянето е резултат от спадовете на цените на суровините и най-вече на петрола, които имат отрицателно въздействие върху приходите от износ на някои водещи развиващи се пазари, като Бразилия и Русия.

Освен това продължаващото поскъпване на щатския долар изостри отлива на капитали от няколко водещи развиващи се пазари, включително Китай, Тайланд, Малайзия и Южна Корея.

Анализаторите предупреждават, че подобен "износ на капитали" ще продължи и през следващите месеци, пише WBP Online.

"Съвкупната активност в развиващия се свят отслабна рязко през първото тримесечие", каза Чарлз Колинс, главен икономист в Института за международни финанси. "Данните като цяло бяха разочароващи, въпреки че скорошното стабилизиране на условията на финансовите пазари осигурява проблясък на надежда", добави той.

Според анализа на икономистите от Capital Economics предварителните данни от 46-те топ развиващи се пазари показват забавяне на средния растеж през първите три месеца на годината до 4% спрямо същия период на 2014 г., което е най-ниското равнище от последното тримесечие на 2009 г. В периода октомври-декември 2014 г. пък растежът на годишна база достигна 4,5%.

По думите на Крис Уилямсън, главен икономист в Markit Economics, "ръстът на БВП на развиващите се пазари е останал под 5 на сто през първото тримесечие, което е най-слабото темпо на растеж от третото тримесечие на 2009 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 9 години
силния долар не компенсира ли спада на цената на ресурсите ? После да попитам кви са тея развиващи се страни дето разчитат основно на износ на ресурси зада има растеж, направо си приличат на страни от Третия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още