IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цените на петрола увеличава натиска върху Саудистка Арабия

Много страни искат кралството да промени стратегията си и да ограничи производството си, за да стабилизира цените

10:30 | 25.08.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Резкият спад в световните цени на петрола подкопа един от основните стълбове от стратегията на Саудитска Арабия: свободно изпомпване с цел заграбване на дял от световния пазар. Ръстът на търсенето, който преди изглеждаше стабилен, вече не е такъв, основно заради опасенията около Китай, коментира Wall Street Journal.

Това отново повдигна въпроса, който е в основата на петролните пазари от повече от година: може ли най-големият износител на петрол в света да предприеме такива действия, че да ограничи производството си с надеждата да стабилизира цените?

Дори преди сривът на пазара да продължи и в понеделник, понижаващите се цени на петрола предизвикаха нови призиви от Алжир към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да променят курса и да обсъдят съкращаване на добива.

В понеделник Иран, друга страна членка на ОПЕК, заяви, че приветства спешна среща на групата, макар че отново заяви, че ще вдигне собственото си производство веднага след премахването на санкциите, вероятно по-късно през годината.

Тези призиви са насочени пряко към Саудитска Арабия - единствената страна, която може да поведе усилията за ограничаване на добива. Дори краткосрочните фючърси на страната поемат удари. Очаква се Саудитска Арабия да отчете бюджетен дефицит от 150 млрд. долара, или около 20% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за тази година в сравнение с 3% през миналата, изчислява Международният валутен фонд (МВФ).

Саудитска Арабия обаче не е правила официални коментари и не показва признаци за омекотяване на позицията. „Дори ако цените продължат да спадат, ОПЕК няма да съкрати добива си“, заяви саудитски официален представител в понеделник.

Цената на петрола сорт Брент се понижи с 6,1% до 42,69 долара за барел на ICE Futures Europe в понеделник, най-ниските му стойности от март 2009 г. насам. Фючърсите на суровия петрол с доставка през октомври поевтиняха с 2,21 долара, или с 5,46%, до 38,24 долара за барел на New York Mercantile Exchange, като това пък е неговата най-ниска цена от февруари 2009 г. насам.

Решението на Саудитска Арабия да продължи със сегашния си добив цели да премахне от пазара производителите с високи разходи. Макар че това започва да се случва, темпът е доста по-бавен от очаквания.

Другият стълб на саудитската стратегия е, че търсенето ще се повишава стабилно заради по-ниските цени. Това обаче засега се взима по-скоро като даденост. Агенцията за енергийна информация (АЕИ) на САЩ заяви по-рано през този месец, че общото търсене се е ускорило почти шест пъти през първата половина на годината спрямо същия период през миналата, тъй като световната икономика се разширява и потребителите използват повече от по-евтиното гориво.

Очаква се търсенето на петрол в Китай, който отговоря за 40% от общия растеж на търсенето от 2000 г. до миналата година, да се забави от 3,6% през 2014 г. до 3,2% през 2016 г., твърди АЕИ. Агенцията все пак повиши прогнозата си за китайското търсене за втората половина на годината заради производството на петролни продукти и транспорта.

Имайки предвид последните действия на китайското правителство обаче в подкрепа на икономиката, „страната определено сигнализира, че пазарът има вътрешни проблеми“, казва Маркъс Макгрегър, енергиен анализатор в Conning & Co., който управлява активи за 92 млрд. долара. „Смятаме, че тенденцията е негативна от гледна точка на потреблението“.

Натискът върху Саудитска Арабия вероятно ще нарасне.

„Цените в момента наистина са волатилни, но те бяха такива и по-рано през годината, така че защо да променяме стратегията сега“, казва представител на ОПЕК. „Най-малкото трябва да изчакаме края на четвъртото тримесечие, за да видим какво ще се случи с търсенето и с Иран“.

Саудитска Арабия по никакъв начин няма да иска да промени курса, твърдят и анализатори, запознати с петролните политики на кралството. Причината отчасти се крие в големите буфери от спестявания на страната. Те съставляват 664 млрд. долара през юни, въпреки че са с 9% по-ниски в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Предвид срива в нефтения пазар, дали няма да възникне картел между добивния и преработващия отрасли? Когато цената е ниска, това ще позволи да се подкрепи добивния а, когато е висока - преработващия. И, ето ви нА - стабилност и устойчивост дори във времена на ценови войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
А...дали пък натискът върху цените на петрола не обслужва това: " Бюджетната служба към Конгреса намали прогнозата си за годишния дефицит на САЩ " ?Дали не са решили да закърпят хамериКОНския бюджет, натискайки тук и там по света? Ако е така, да не излезе изведнъж, че и гордите араби са под масонски диктат, че тогаз резил, резил, резил!...Или "рЯзал, рЯзал, Рязал" от *** на ***? Не, честно, такова шоу действа мивко-изкъртително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Мили Крамер СА помпа на макс не защото им пука да покриват дефицит ХА ХА ХА !Та ФЕД печатат тази сума само за два месеца за ЕЦБ да питам ли ?Нещо за 86 МИЛЯРДА нови заеми за ФАЛИРАЛА Гърция !!!Играта е да съсипът *** Путин ! И ще го направят НА ВСЯКА ЦЕНА - ама наистина навсяка.Само дето след това дупе да ни е яко ЩОТО пикОЙЛ е геологичен феномен а не ФИНАНСОВА МАНИПУЛАЦИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ivo0101
преди 8 години
Скоро цената ще намери баланс и без да се намаляват добивите. Това че търсенето надвишавало твърде много предлагането са глупости. Влезте в iea и сами ще се уверите! Суровините са част от бизнес цикъла и това, което виждаме е нормално. Случвало се и преди, случва се сега, ще се случва и занапред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
crammer
преди 8 години
хаха, това е така но в страни с функционираща пазарна иконимика, демократично избрани правителства и ясни правила на играта. Не и в Русия, камо ли в СА...вие не четете ли? 20% дупка в бюджета - това как се закърпва когато няма от къде другаде освен от добив на още повече петрол. И колкото повече се срива цената, толкова повече петрол ти е необходим...омагъосън кръг и краят ще е сълзлив за повечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Макар и да има огромни валутни резерви, СА трябва да предприеме нещо, да смени стратегията, защото е видно, че ниските цени не вадят от играта достатъчно от производителите на петрол - отпаднаха и то при тези цени нефтените пясъци и някои шистови и дълбоководни сондажи. Но спадът е твърде малък, а Китай намалява търсенето. Освен това Ирак бележи рекорди, Русия също повишава леко добива, очаква се Иран да го повиши, Либия също може да възстанови в известна степен добива си.150 млрд. долара бюджетен дефицит си е катастрофа за СА. Още 2-3 такива години и ще са без пукнат долар и дефицитите няма с какво да се покриват. Ако ОПЕК и Русия си намалят добива само с 3-5 %, цената на нефта ще се стабилизира на поне 50-60 долара за барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
ksarax
преди 8 години
Ние тоя срив не сме го усетили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
pioner
преди 8 години
Видно е, че количествата които се изпомпват се консумират. Това със запасите на Америка е пълна глупост имайки предвид, че държавата ще изразходва тези запаси за няколко дена при проблем с някой танкер или експлозия като тази в Турция (на Америка не и липсват врагове).Това просто означава, че пазарните сили нямат нищо общо с цените на петрола иначе при тези цени щеше да има масови фалити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още