fallback

Многохиляден протест в Берлин срещу ТТИП

Десетки хиляди граждани протестират заради опасеничта си от занижаване на стандартите за качество на единния пазар

17:10 | 10.10.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Десетки хиляди граждани протестират днес в германската столица Берлин срещу плановете на Европейския съюз за сключване на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ (ТТИП - TTIP) и Канада (Ceta), предаде DPA. 

Към момента не се съобщава точния брой на участниците, но се предполага, че той няма да превиши 50 000.  Според полицейски данни броят на протестиращите е 45 000. Много от тях са дошли до столицата със специални влакове. Организаторите – съюз от критици на глобализацията, защитници на околната среда и правата на потребителите, както и профсъюзи, са заявили, че протеста участват 250 000 души от цялата страна.

Протестиращите се опасяват, че чрез споразумението потребителите ще загубят досегашни свои социални права за сметка на големите корпорации. На големи транспаранти се четат надписи, като "Да спрем TTIP & Ceta! За справедлива глобална търговия" и други. Събитието се охранява от 1000 полицаи.

Припомняме, че ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия.

Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика. Според канцлера то би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза.

В германското общество обаче споразумението среща силна съпротива, тъй като мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар и изместване на европейските стоки от по-евтините, но по-нискокочествени американски продукти. 

Кадри от протеста вижте в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
fallback