IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТТИП няма да снижи европейските стандарти, смята експерт

Търговското споразумение ще отвори пазарите на стоки и услуги и няма да застраши регулаторната дейност на членовете на ЕС, смята Йоана Мунгенгова

18:37 | 25.09.15 г. 1
ТТИП няма да снижи европейските стандарти, смята експерт

Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ няма да снижи европейските стандарти, смята Йоана Мунгенгова, главен съветник на еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, съобщи БТА.

Според нея при преговорите Европейската комисия иска да е сигурна, че търговското споразумение няма да застраши правото на държавите членки и на самия ЕС да извършват своята регулаторна дейност. Мунгенгова посочи, че споразумението ще осигури достъп до пазара на стоки и услуги. 

Европейски компании ще могат да участват в процедури по обществени поръчки в САЩ, а американските в такива процедури в ЕС, допълни тя. Като предимство на споразумението тя отбеляза уеднаквяването на регулациите и техническите стандарти.

Експертът участва в дискусия на тема "Търговската политика на ЕС и преговорите по проектите за търговските споразумения със САЩ и Канада (TТIP и CETA)" в Народното събрание. Във форумът участваха представители на държавни институции, на бизнеса, на синдикатите и неправителствени организации.

Според Мунгенгова преговорите със САЩ по търговското споразумение са най-прозрачните, които е водила до сега Европейската комисия. "Надяваме се споразумението да въведе по-голяма прозрачност, която ще включи и гражданското общество в тези преговори", допълни тя.

По думите й има читални в Брюксел, в които правителствените експерти и евродепутатите могат да се запознават с документи по споразумението. Такива читални могат да се откриват и в отделните страни, но трябва да се постигне договореност между ЕК и държавите членки.

Инициативата за разкриване на такива читални трябва да е на отделните страни, коментира Мунгенгова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 8 години
Ex, че хубаво звучи :) Обаче само на думи. Реалността всеки средно интелигентен човек я знае... Все едно аз и моето робче да се борим за един и същи бизнес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още