fallback

Екзистенциалният капан на непрекъснатия стремеж към растеж

Идеята за постоянен ръст на печалбата е дълбоко залегнала в корпоративния свят

09:03 | 24.10.15 г. 9

Идеята за постоянен ръст на печалбата е дълбоко залегнала в корпоративния свят. Заплатите на мениджърите се увеличават, ако успеят да повишат печалбата на акция. Мениджърите, които признават, че компаниите им може да се свият се считат за страхливци и биват „разстрелвани“, коментира Economist.

Кредиторите предполагат, че паричните потоци на компаниите ще растат, което ще им позволи да изплатят дълговете си. В една луда традиция анализаторите от Wall Street обикновено започват годината с прогнози, че печалбите на акция ще се увеличават с двуцифрени темпове. Реалният растеж е по-нисък, но все пак отчита добри резултати, средно с 8% през последните 30 години на индекса S&P 500 на големите американски компании. Дори след като кризата от 2007-2008 г. повали световната икономика, печалбите успяха да се възстановят.

Може би затова реалността тепърва трябва да бъде осъзната: светът на бизнеса е в застой. Очаква се продажбите и печалбите на компаниите в S&P 500 да спаднат за второ поредно тримесечие. Прогнозите са, че за трите месеца до септември те ще бъдат с между 3% и 5% по-ниски спрямо същия период през миналата година.

Най-лесната реакция този път е вината да се хвърли върху еднократните ефекти, в този случай ниските цени на енергията и силния долар. Доларът намалява стойността на печалбата в чужда валута, когато бъде обменена в зелена валута.

Уви, корпоративният застой всъщност е много по-надълбоко и много по-разпространен. Половината от големите вписани на борсата американски компании отчитат спад на печалбата. Дори без да се отчитат цените на енергията и влиянието на долара ръстът на печалбите на компаниите в S&P 500 е бавен.

Много лидери – Walmart, IBM, General Electric (GE), отчитат печалби със спадове или без промяна. Макар че традиционни индустрии, от хотели до телевизии, се оплакват, че технологичните компании им изяждат хляба, дори печалбата в технологичната индустрия остава без промяна. Застоят е навсякъде.

Световните печалби на акция са спрели растежа си, измерени в долар. От гледна точка на местните валути ръстът на продажбите е в застой в Азия, отчита забавяне в Европа и се очаква да се срине в Бразилия. На 16 октомври Nestle, втората най-ценна фирма в Европа, заяви, че няма да успее да постигне дългосрочните си целеви продажби през тази година.

На общоикономическо ниво продажбите на компаниите са тясно свързани с номиналния растеж на БВП (който включва инфлацията). Затова не е учудващо, че компаниите изпитват затруднения, имайки предвид дефлацията в богатите страни и забавения растеж в развиващия се свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
fallback