fallback

Трудната година на Владимир Путин

В Кремъл обаче гледат без емоции - страната не изпадна в международна изолация, а санкциите са шанс за диверсификация

17:07 | 01.01.16 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Наситена с много събития и предизвикателства се оказа 2015 година за руския президент Владимир Путин, пише в свой анализ руската информационна агенция ТАСС. Той трябваше да управлява страната на фона на продължаващите санкции, намалението на цената на петрола и свиването на икономиката, политически противопоставяния и международния тероризъм.

От Кремъл обаче не са склонни да драматизират ситуацията и посочват, че въпреки трудностите страната всъщност има по-силни позиции от преди, отбелязва още агенцията.

Говорителят на президента Дмитрий Песков припомня 2000 година, когато времената са били наистина тежки - страната е била раздирана от действията на регионалните политици и олигарси, а цената на петрола е била само 20 копейки.

"Сега страната е обединена,единна териториално, политически, идеологически и духовно", казва Песков и допълва, че това дава възможност за борба с предизвикателствата. Такива наистина не липсват, но не е нужно да се поддаваме на емоциите, призовава още говорителят на Кремъл, който от 15 години е неотлъчно до Владимир Путин.

Той посочва пред ТАСС още, че Русия не е изпаднала в международна изолация, както са предвиждали анализатори заради кризата в Украйна и въведените санкции от Запада. Дори напротив - руският президент е имал множество посещения в чужбина, а на международните конференции, които е посетил, е бил един от най-търсените събеседници, а не персона нон-грата.

Москва също не е отбягвана от световните лидери - за честването на 70-годишнината от края на Втората световна война в страната са пристигнали канцлерът на Германия Ангела Меркел, чешкия президент Милош Земан, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и много други. Световният елит е събрал и Икономическият форум в Санкт Петербург, посочват от Кремъл.

През последните месеци е имало и множество разговори между държавните глави на Русия и САЩ - двете държави, които могат да бъдат наречени опоненти за влияние на международната сцена.

Войната в Сирия

Москва и преди е играла важна дипломатическа роля в конфликта в Сирия, но през тази година вече преминава от думи към дела, отбелязва в своя анализ на 2015 година ТАСС. На 30 септември Путин даде ход на военните действия срещу Ислямска държава в Сирия.

"За разлика от коалицията, водена от Вашингтон, действията в Сирия са легитимни от гледната точна на международното право ", посочва още агенцията. Причината е, че Москва всъщност отговаря на апела на президента на Сирия Башар Асад за помощ при борбата с терористичната групировка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback