fallback

Хедж фондовете се подготвят за атака над юана

Докато китайската икономика навлиза в криза, спекулантите надушват шанс

08:13 | 02.02.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кайл Бас може да е съвсем сигурен: Неговият хедж фонд Hayman Capital Management се е освободил от повечето от своите инвестиции, пише Wall Street Journal.

Пакети с акции, суровини, облигации - всички тях американският фонд мениджър е продал, за да поеме гигантски залог. Около 85% от общия капитал на хедж фонда според вестника вече са инвестирани в предприятия, които разчитат на обезценяване на китайската валута юан и на хонконгския долар - така наречените къси позиции.

Бас си спечели преди години име, залагайки срещу жилищния пазар в САЩ - и след това спечели около 500 млн. долара. Сега хедж фонд мениджърът от Тексас вярва, че юанът ще се обезцени с до 40 на сто през следващите три години: „Ако искаме да говорим за степента, то ще сме свидетели на нещо много по-голямо, отколкото кризата в САЩ", казва той. 

Очевидно цяла редица добре капитализирани хедж фондове са на същото мнение. Според материала и Greenlight Capital, която през 2008 г. успешно заложи на катастрофата на американската банка Lehman Brothers, разполага с къси позиции, които ще се изплатят в случай на слабост на китайската валута. Хедж фонд мениджърите Стенли Друкенмилър бивш президент на хедж фонда Duquesne Capital Management, и Дейвид Тепър очевидно са позиционирани с частния си капитал срещу юана. 

Залозите са както разбираеми, така и като рискови. Юанът наистина е под натиск: Китайската икономика вече отчете най-бавен ръст от четвърт век, цените на акциите на фондовите борси са като влакче в увеселителен парк, а капиталовите потоци изтичат бързо в чужбина. Hayman Capital започна да разширява късите си позиции през изминалата година, след като хедж фондтр анализира китайската банкова система и разпозна бързото нарастване на дълга като заплаха. Китайската централната банка ще трябва скоро да рекапитализира банките в страната с милиарди долари, гласи оценката.

В допълнение към тревожната информация вероятно и изявленията, направени от легендарния инвеститор Джордж Сорос, също са предизвикали настроения срещу юана. През септември 1992 г. сега 85-годишният милиардер направи залог срещу британския паунд - и спечели рискования си облог на стойност около 1 млрд. долара въпреки ожесточената съпротива от страна на британската централна банка. Сега той нападна и Китай.

Колко негативно Сорос в момента говори за китайската икономика, наскоро се вися и на Световния икономически форум в Давос. Там Сорос прие мнозина на вечеря, за да изрисува ситуацията в света в тъмни краски. По време на глобалната финансова криза от 2008 г. високорисковите заеми за недвижими имоти са били отправната точка, каза Сорос. “Този път Китай е причина". Компаниите в страната са в свръхзадлъжнялост, икономиката се заби в дефлация - т.е. налице е една спирала на спад в заплатите и цените, и за капак Китай изнася тези проблеми в целия свят. “Това е сериозно", пророкува Сорос. “Твърдо приземяване е неизбежно".

Въпреки това има една съществена разлика между залога на Сорос срещу паунда преди четвърт век - сега врагът е силен и решителен. През последната седмица официозът на комунистическата партия Renmin Ribao предупреди инвеститора да не води война срещу юана. Заглавието е красноречиво: “Обявяване на война срещу китайската валута? Ха, ха!"

Китайската централна банка има валутни резерви за около 3300 млрд. долара - и може да ги използва. Ако ползва част от тях, това ще доведе до отслабване на долара и укрепване на националната валута. И тя вече го направи - през последната година и половина резервите вече са се свили с около 700 млрд. долара - а хедж фондовете имат все повече залози срещу юана.

Може би китайското правителство се намира под натиска на т. Нар. „Сорос-Ефект“. Ако достатъчно финансови инвеститори последват легендарния инвеститор, то наистина юанът може да се окаже под сериозен натиск. А това би било самосбъдващо се пророчество.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
fallback