IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хедж фондове прогнозират рязко обезценяване на юана

Историите за залози срещу юана са добре познати и редица хедж фондове открито признават, че това е тяхната инвестиционна стратегия

15:53 | 27.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Масовите разпродажби на китайските фондови борси и ускореният отлив на капитали от страната създават главоболия на централната банка и регулатора на валутната търговия, които могат да предпочетат еднократна рязка девалвация на юана вместо настоящата серия от малки стъпки, пише WBPonline.

Нетните разпродажби на международна валута в Китай достигнаха 465,9 милиарда долара през 2015 г. Според Държавната администрация по валутна търговия отливът на капитали все още е управляем и не застрашава стабилността на финансовата система в Китай. Факт е обаче, че той се ускорява с рекорден темп.

През декември банките и редица други финансови институции в Китай отчетоха нетни продажби на чуждестранна валута от 89,4 милиарда долара, което е третата по-големина нетна разпродажба, регистрирана някога. За сравнение, нетният приток на капитали през 2014 г. беше 125,8 милиарда долара, а през 2013 г. - 270,2 милиарда долара. 

Същевременно международните валутни резерви, акумулирани от Китайската централна банка, достигнаха 32,33 трилиона долара до края на 2015 г. Международните резерви на Китай се понижават с 513 милиарда долара през 2015 г., като записват спад за пръв път от 1992 г. насам. Според някои експерти международните валутни резерви могат се свият още повече – с около 300 милиарда долара през 2016 г.

Отливът на капитали и свиването на международните валутни резерви се обясняват с нарастващите убеждения, че годините на бума в Китай са приключили. Икономиката на Поднебесната империя нарасна през 2015 г. с най-бавен темп от 25 години.

Някои анализатори очакват юанът да поевтинее с около 3-5% до 6,8 юана за долар. Американски хедж фондове вече залагат срещу китайската валута и прогнозират девалвация от 20-50%.

Историите за залози срещу юана са добре познати и много хедж фондове открито признават, че това е тяхната инвестиционна стратегия. Сред тях са американските Corriente Partner, Moore Capital Marco Fund и лондонският Omni Macro Fund.

“Големият макроикономически риск тази година е еднократно рязко обезценяване юана, особено предвид това, че международните резерви наближават т.нар. червена линия от 3 трилиона долара”, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG в Мелбърн. 

Неотдавна Джордж Сорос беше предупреден от властите в Пекин да не започва „война срещу юана“.

Пазарът обаче има свое мнение, посочва WBPonline. Според трейдърите на договори за опции има големи залози, че юанът ще поевтинее дори до 8 юана за долар, a предварително определените т.нар. ударни цени (strike price) са между 7,2 до 7,6 юана за долар.

Китайската централна банка ще бъде изправена пред трудни времена преди Китайската нова година, тъй като тогава в продължение на една седмица банките и борсите ще бъдат затворени. Регулаторът разпореди на китайските банки на офшорния пазар в Хонконг да спрат кредитирането в юани на офшорния пазар, за да се намалят късите продажби, които свиват ликвидността.

Централната банка инжектира още 440 млрд. юана чрез репо операции на пазара, като така общата влята ликвидност от началото на годината стана 1,6 трилиона юана. Регулаторът трябваше да се справя с повишена волатилност на валутните пазари от девалвацията на юана през август 2015 г. и след обвързването валутата към кошница валути, а не толкова към щатския долар. Юанът, който се търгува вътре в страната поевтиня спрямо долара, след като централната банка фиксира референтния курс близо до петгодишно дъно от 6,5948 юана за долар във вторник.  

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Предлаганато от Вас пускане на нови пари само временно ще отложи срива, но за сметка на завишени щети. Не става със завишаване на пари, тъй като времето е безгранично, а икономическите ресурси са ограничени и това противоречие не може да се разреши по друг начин, освен чрез катастрофална криза с жестоки щети.Сегашните злокобни проблеми на Китай се пораждат от тяхна сгрешена парична система.Ако искат да се спасят е потребно да прекратят тази държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
На 8-ми февруари е китайската нова година!Предстои голямо шоу!Срива на юана продължава и днес 28 януари!Ген. сека на ККЛ е заложил курс $1 за 6.581 юана!В САЩ разтоварват като луди!ВСИЧКИ СА В ШОК И УЖАС ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯ ФИНАНСОВ АПОКАЛИПСИС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА КИТАЙ Е СЪЩЕСТВУВАНЕТО В ЕДНА ДЪРЖАВА НА ТРИ РАЗПЛАЩАТЕЛНИ ВАЛУТИ - китайската , хонконгската и нази на Макао!Последните две са вързани с долара и оказват и с късите си продажби въздействат негативно на ЮАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
тва са спекулантите дето само крадат от хорицата и живеят на техен гръб...привлекли средствата на хорицата и сега клатат лодката и нито знаят инфото което имат китайското правителство нито нищо и си шортват щото така са решили..пак казвам и аз да имам стотици трилиони и аз ше клата идексите по света както ми е кеф противно на всякаква логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 8 години
да напе4атат 1000 трилиона и да посрещнат смело късаците по борсата и да изстрелят борсата извън слън4евата система хах аз да съм то4но това ше направя ако съм на Китай и следващия път като има селове ще вкарам не 1000 трилион ами 10 000 трилиона и пазарите ше се спокойни спекулантите ше шортват аз отсреща як гръб и ше си пазарувам и с пункт нема да падне борсата и нема се разбере нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
За разлика от тях аз прогнозирам рязко обезценяване на еврото от порядъка на 40-50%. Китайските пари няма да поевтинеят с повече от 10-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
аха, важното е да има някой виновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
аха, важното е да има някой виновен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още