IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът в Китай призна, че лоша комуникация е допринесла за пазарните трусове

Китайската комисия по ценните книжа обеща да поддържа стабилен валутен курс и да противодейства на обезценяването на юана

15:34 | 21.01.16 г. 1
<p>
	Фън Синхай, зам.-председател на комисията по ценните книжа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фън Синхай, зам.-председател на комисията по ценните книжа. Снимка: Ройтерс

Китайската комисия по ценните книжа обеща да поддържа стабилен валутен курс и да противодейства на обезценяването на юана, съобщи FT. Същевременно по време на Международния икономически форум в Давос регулаторът призна, че голяма част от пазарните сътресения тази година са били в резултат на лоша комуникация от страна на властите в Пекин. 

Под натиск да обясни отношението на властите към отлива на капитали и обезценяването на юана спрямо долара Фън Синхай, зам.-председател на комисията по ценните книжа заяви, че Китай няма основание да иска по-слаба валута. „Обезценяването на валутата не е от интерес на Китай, не е добре за вътрешното потребление“, посочва той.

Фън обаче посочи, че е имало дефицит в комуникацията при фиксирането на валутния курс през последните седмици, когато се наблюдаваше ускорен отлив на капитали. „Нашата система не е структурирана по начин за безпроблемно комуникиране с пазарите. Бъдете сигурни, че ще се научим“, каза той в Давос.

В опит да изясни политиката в Китай Фън Синхай заяви, че опасенията за волатилността на китайските фондови пазари са били преувеличени предвид слабата й връзка с реалната икономика, но призна, че валутните колебания са по-важни.

„Не трябва да се фокусираме над неколкодневно движение при юана. Пренасочването към фиксиране на курса към валутна кошница е решена политика и курсът ще бъде доста стабилен“, каза Фън.

Директорът на МВФ Кристин Лагард, която участваше в същия панел заедно с Фън Синхай, заяви, че ръстът в Китай ще продължи с добър темп, тъй като икономическият преход е управляем, ако бъдат предприети правилните политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Браво на китайското КФН! Ще гарантират курса на юана и акциите :) Проблемите им естествено са само комуникационни и отговорните ще отидат в трудов лагер или ще получат смъртно наказание! Да живее партията! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още