IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продаде рекордно количество чуждестранна валута през декември

Централната банка извърши покупки на юани, за да обуздае срива в курса на валутата

10:39 | 15.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Китайски юан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски юан. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Китай продаде рекордно количество чуждестранна валута през декември – повече от два пъти количеството в който и да е от предходните месеци, след като извърши покупки на юани, за да обуздае срива в курса на валутата, пише Bloomberg.

Чуждестранните резерви на централната банка се свиха с еквивалента на 708 млрд. юана (107 млрд. долара) до 24,85 трлн. юана. Това е спрямо спада с 2,21 трлн. юана за цялата минала година. Понижението е близко и до намалението със 107,9 млрд. долара в международните валутни резерви, което бе отчетено първоначално за декември.

В последния месец на 2015 г. юанът поевтиня с 1,5%, или с най-много от август, когато бе предприета изненадващата му девалвация.

Китай оказва подкрепа на валутния курс на борсите в Шанхай и Хонконг през последните месеци, търсейки варианти за ограничаване на поевтиняването му, което разстрои финансовите пазари.

Тази подкрепа идва на фона на растящите разходи за управлението на валутните резерви на страната, след като забавящият се растеж на втората по големина икономика в света разпали отлив на капитали.

„Рекордният срив показва, че капиталът напуска с по-бързо темпо и че Централната банка на Китай е оказала подкрепа за курса през миналия месец“, коментира икономистът в Commerzbank в Сингапур Джоу Хао. „Тенденцията за отливи определено ще продължи в следващите месеци, тъй като пазарът очаква юанът да поевтинее още. Но валутният курс ще остане стабилен в краткосрочен план, тъй като сега инвеститорите са предпазливи заради интервенцията на Централната банка на Китай тази седмица.“

Капитал за около 580 млрд. долара напусна Китай в периода август-ноември, показват изчисления на Bloomberg на база размера на средствата в долари, държани от износителите и получателите на директни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още