IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът може да поевтинее с 15% през 2016 г., смята хедж фондът Omni Partners

В случай на криза може да се стигне и до още по-голям срив в курса на китайската валута

19:28 | 11.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Юанът може да поевтинее с 15% през 2016 г. и дори още повече, ако се стигне до кредитна криза в Китай, предупреждават от базирания в Лондон хедж фонд Omni Partners, пише Bloomberg.

„Валутата, която падна до 5-годишно дъно миналата седмица, би трябвало да поевтиненее до 7–7,5 юана за долар, за да компенсира значително поскъпването си и за да е съизмерим с поевтиняването на други валути от развиващите се икономики“, коментира Крис Морисън, директор на звеното за стратегии в Omni. Bloomberg припомня, че юанът поевтиня с 1,4% миналата седмица до около 6,59 юана за долар в Шанхай. 

Към 19:25 часа българско време един долар се обменя за 6,5695 юана.

„Макар че китайските власти се намесват агресивно на валутните пазари, те в крайна сметка не могат да променят фундаменталните фактори“, казва Морисън и допълва, че дори прогнозата за 7–7,5 юана за долар би била прекалено консервативна в случай на криза. „Тогава би могло да се говори за динамика като тази в Бразилия и Турция, например 50%, и може да се стигне до курс от рода на 8,9 или 10 юана за долар“, коментира той.

Най-голямото обезценяване на юана от 11 август 2015 г. насам накара редица банки, сред които Goldman Sachs и ABN Amro Bank NV, да понижат прогнозите си за валутата. По данни на Bloomberg именно тези две банки са имали най-точни прогнози за юана през изминалата година.

Пазарът на опции също подсказва, че поевтиняването на валутата може да продължи още, като според договорите за опции има 33% вероятност да се стигне до курс от над 7 юана за долар.

Отслабващата валута, публичният дълг на стойност 280% от БВП и нестабилният фондов пазар усложняват усилията на премиера Ли Къцян да стимулира икономиката, която расте с най-бавния темп от 25 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Ако се запазва сгрешената парична система в Китай и хиперинфлация ще се разбушува, когато му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още