IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете за новия индекс на китайския юан?

Индексът CFETS RMB ще измерва силата на китайската валута спрямо кошница от нейни конкуренти

14:25 | 14.12.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти въведоха в петък нов индекс на валутата в опит да насочат вниманието на пазарните участници далеч от колебанията на юана спрямо долара, пише Bloomberg.

Китайската централна банка заяви, че за стабилността на юана не бива да се съди единствено по курса му спрямо долара. Затова индексът CFETS RMB ще измерва силата на китайската валута спрямо кошница от нейни конкуренти. Той беше представен от китайската Система за валутна търговия (China Foreign Exchange Trade System), която е орган на банката, осъществяващ междубанковото търгуване. 

Ето какво, според Bloomberg, трябва да знаят пазарните участници:

Какво е това?

Индексът CFETS RMB ще измерва представянето на юана спрямо 13 валути и измененията ще се основават предимно на международната търговия, казва централната банка. Заложеното основно ниво е 100 пункта, и измененията ще се публикуват „редовно“.

Доларът има най-голяма тежест в индекса – 26,4%, следван от еврото и йената със съответно 21,4 и 14,7%. Измерителят включва още валутите на Хонконг, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария, Канада, Малайзия, Русия и Тайланд. От началото на годината 14,2% от търговията на Китай е със САЩ, а 14,3% - с Европейския съюз. През 2014 г. около 95% от оншор спот трансакциите на юан са били спрямо долара, сочи доклад на China International Capital Corp.

Центалната банка възнамерява да въведе още два индекса, които ще измерват представянето на юана спрямо кошницата на МВФ, формираща т. нар. специални права на тираж (СПТ) и спрямо Банката за международни разплащания. Първият измерител съдържа четири валути, а втория – 40.

Защо сега?

Федералният резерв на САЩ се очаква да вдигне лихвените проценти за пръв път от 2006 г. - мярка, която вероятно ще оскъпи долара спрямо валутите на развиващите се държави. Решението на китайската централна банка е част от усилията да се разсеят притесненията за поевтиняването на юана и да подготвят пазарите за още отслабване.

В края на ноември Международният валутен фонд (МВФ) включи китайския юан в ексклузивната група от валути, които съставляват кошницата на специалните права на тираж на МВФ (СПТ). Това даде възможност на премиера Ли Къцян да фокусира усилията си към подкрепа на ръста. По-слаба валута би помогнала на износа, който само през два месеца от тази година записва ръст.

Последиците

Те биха били допълнително поевтиняванe на юана спрямо долара според Goldman Sachs, DBS Bank и Daiwa Capital Markets. “Изявлението на банката е официално потвърждение, че курсът на валутата вече не е фиксиран към долара“, казва от Daiwa, които имат най-мечи прогнози за юана и смятат, че валутата ще поевтинее с 14% до 7,50 юана за долар в края на 2016 г. 

Тази година юанът поевтиня спрямо долара с 3,9%, но поскъпна спрямо 12 от общо 16 основни валути, които Bloomberg следи.

Това прецедент ли е?

Решението на Системата за валутна търговия да публикува свой собствен индекс на курса отразява международната практика. ФЕД, ЕЦБ и Английската централна банка също имат свои индекси. Според Bank of America мярката не е насочена само към това курсът на юана да се определя спрямо кошница валути, а по-скоро да се управляват пазарните очаквания.

Последиците в региона

Допълнително отслабване на китайската валута може да засегне и други азиатски валути, смята Bank of America. Банката препоръчва да се следи японската йена, корейският вон, тайванският долар и малайзийският рингит. „Китайската централна банка може да включи вона и тайванския долар в новия си индекс, когато има официални курсове за тези валути“, смята Коон Го, стратег в австралийската банка ANZ в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Академик Митев, дайте някаква по-конкретна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Хич не е сгрешена паричната система. Съвсем нарочно е направена такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Китайският юан се прилага при наличие на сгрешена китайска парична система. Ако се запази тази държавна грешка само е необходимо достатъчно време и валутата губи пазарна стойност.Любопитното е докога Китайската централна банка няма да зачита налична държавна грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
чудя се тея наште салтаци тука у форумо като всичко живо се ориентира към тея жълтите и като им спрат донорството в "Америка за България" с тея доларе що че чинят те зимъска ?? ..... казах им овреме да си намерят работа те не ми верват мислят си, че с долара до пенсия, еееми добрем, а да видиме .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Ще го следя с голям интерес новия индекс. Дано валутната търговия с юани се популяризира в близко бъдеще, защото червените китайски пари реално са единствената алтернатива на зелените американски пари. Колкото повече конкуреция толкова по-добре за всички нас участниците на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
чайниците туй, жълтурите онуй ей го направиха и юанов индекс също както доларовия иначе "не са конкуренция на долара" нье нье .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още