IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на капитал от Китай е достигнал 1 трлн. долара през 2015 г.

Според данни на Bloomberg през декември отливът е скочил до рекордните 158,7 млрд. долара

18:03 | 25.01.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отливът на капитал в Китай е скочил през декември, като по този начин общият отлив за 2015 г. е достигнал 1 трлн. долара. Това подчертава мащаба на битката, в която централните банкери се опитват да удържат юана на фона на по-бавния икономически растеж и сриващите се цени на акциите, коментира Bloomberg.

Изходящите потоци са нараснали до 158,7 млрд. долара през декември, вторият най-високи месечен отлив за годината след септември със 194,3 млрд. долара, сочат оценките, събрани от Bloomberg Intelligence. Общата стойност за годината е нараснала над 7 пъти спрямо тази от 134,3 млрд. долара за цялата 2014 г., рекорд според данните на Bloomberg Intelligence, датиращи от 2006 г.

Отливът за декември е нараснал с почти 50 млрд. долара спрямо предишния месец, след като централната банка притесни пазарите, заявявайки, че ще пренасочи фокуса си към движението на юана спрямо широка кошница от валути, а не спрямо долара. В допълнение на отлива на капитал от икономиката износителите задържат средствата си в долари вместо да ги конвертират в юани, казва Том Орлик, главният икономист за Азия към Bloomberg в Пекин.

„Това, което веднага доведе до ръст на отлива на капитал в края на годината, бе лошата комуникация на централната банка по отношение на промяната на валутната политика“, казва Марк Уилямс, главен икономист за Азия в Capital Economics в Лондон. „Изходящите потоци вероятно ще останат високи, тъй като централната банка все още не може да генерира доверие сред инвеститорите, че знае какво прави или че може да постигне целите на политиката си“.

Рисковете на Китай по отношение на трансграничните капиталови потоци са контролируеми, а валутните резерви на страната са достатъчни, за да защитят страната спрямо външните шокове, заяви държавната валутна администрация на сайта си на 21 януари.

Валутните резерви на Китай са се понижили с 300 млрд. долара тази година до 3 трлн. долара, като според някои анализатори това ниво рискува да подкопае доверието в способността на централната банка да защити валутата, сочи проучване на Bloomberg News.

Централните банкери използват резервите, за да намалят волатилността на юана на фона на най-бавния икономически ръст от четвърт век и неочакваното обезценяване през август. Резервите се сринаха с 513 млрд. долара миналата година до 3,33 трлн. долара, първият им спад от 1992 г. насам.

Изходящите потоци нараснаха през септември и декември, след като промените във валутната изненадаха централните банкери, казва Уилямс. Политиката на Китай спрямо юана има „комуникационен проблем“ и е нужна „по-добра и повече комуникация“, заяви и генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Съфорумци, не съм икономист и въпросът ми е доста наивен, но все пак: Някой има ли линк/ове към по-пълна информация за дълга на Китай и другите водещи икономики, както и за инвестициите в тези икономики (откъде са, размери и движения).http://***.bloombergview.com/quicktake/chinas-debt-bomb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
Това с евтиния труд отдавна не е валидно. Китайците за миналата година са регистрирали 1/3 от патентите в света - 950 000 срещу 650 000 на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още