IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода препоръча на Китай да въведе капиталов контрол

Според управителя на Японската централна банка капиталовят контрол може да е полезен за управление на валутния курс по един последователен и подходящ начин

10:57 | 24.01.16 г. 1
<p>
	Харухико Курода.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка Харухуко Курода заяви, че Китай трябва да наложи капиталови контроли, за да защити валутата си, вместо да харчи международните си резерви. В последния ден от Международния икономически форум в Давос Курода и редица други световни лидери изразиха увереност, че икономика номер две ще избегне твърдо приземяване, посочва Bloomberg.

Китай изпитва затруднения да овладее курса на юана, тъй като забавената икономика принуждава властите да облекчават паричната политика, което пък води до отлив на капитали. Пекин е изправен пред въпроси от страна на инвеститорите за това колко дълго ще продължи харченето на резервите, за да се овладеят валутните колебания.

„Това е мое лично мнение, и може би не се споделя от к итайските власти, но в такъв вид противоречива ситуация капиталовят контрол може да е полезен за управление на валутния курс по един последователен и подходящ начин“, каза Курода.

Китайските международни резерви се свиха с 513 милиарда долара до 3,33 трилиона през 2015 г., което е първият годишен спад от 1992 г. Според средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, e, че тази година понижението ще бъде до 3 трилиона, а през 2017 г. - до 2,66 трилиона долара.

„Масивното използване на резервните няма да бъде особено добра идея“, смята Кристин Лагард, директор на МВФ. Тя призова Китай да изясни как точно управлява юана.

Китай вече затегна някои от мерките за капиталов контрол, като например изискването банките, търгуващи на офшорния пазар, да имат по-големи валутни резерви. Освен това Пекин забрани на някои чуждестранни банки да извършват някои трансгранични валутни операции с юани и започна борба с нелегалните парични трансфери, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още