IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Япония няма нужда от отрицателни лихви по депозитите

Кредитирането в страната е достатъчно евтино, смята управителят на японската централна банка

09:42 | 07.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухико Курода.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Япония няма нужда от отрицателни депозитни лихви, тъй като кредитирането е достатъчно евтино заради агресивното изкупуване на активи от страна на централната банка. Това заяви управителят на ЯЦБ Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че през миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи още повече лихвите по депозитите – от -0.2 до -0.3%, за да насърчи банките вместо това д увеличат кредитирането.

„Подобна мярка в Япония не е необходима, тъй като мащабната програма за количествени и качествени облекчения понижава доходността по облигациите“, заяви Курода. 

„Нашата програма има търсен ефект върху икономиката и финансовите пазари. Банките вече увеличават кредитирането, осъществява се и ребалансиране“, допълва той. „Така че не смятаме, че е необходимо да въвеждаме отрицателни лихвени проценти по депозитите“, подчертава управителят.

Той предупреди за потенциални негативни ефекти върху печалбата на банките вследствие на прекалено много финансови регулации.

„От дългосрочна гледна точка, за да се гарантира стабилността на финансовата система и устойчивия икономически растеж, кредитните институции трябва да отчитат значителна печалба чрез активна и иновативна финансова интермедиация“, казва Курода. „В този смисъл е важно да се премахнат излишните регулациите и несигурността около тези правила“, допълва той.

Повечето икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват Японската централна банка да разшири програмата си за стимули през първата половина на следващата година.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още