IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка не промени паричната си политика

През октомври страната записва най-високия излишък по търговския си баланс от март насам, но за пръв път от над година износът отбелязва спад на годишна база

10:09 | 19.11.15 г.
<p>
	Вероятно експортът е достигнал дъното и ще започне да се възстаноява, смята експерт. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Вероятно експортът е достигнал дъното и ще започне да се възстаноява, смята експерт. Снимка: Архив, Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази непроменени паричните си стимули след проведеното заседание в четвъртък, предава Ройтерс. Централните банкери се надяват, че икономиката ще се възстанови въпреки по-слабите капиталови разходи и предизвикателствата в глобалните условия.

ЯЦБ не промени и оценката си, че японската икономика продължава да се възстановява умерено, въпреки че износът и производството срещат затруднения поради по-слабото търсене от страна на развиващите се пазари. „Развиващите се пазари вероятно ще изплуват от затишието, подпомогнати от стабилния растеж в напредналите икономики. Експортът ще се свива за известен период от време, но след това ще се възстанови с умерени темпове “, заяви гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода.

„Повишаването на експорта и по-доброто разпределение на запасите в някои от секторите се очаква да допринесе за умереното възстановяване на промишленото производство “, посочи още той.

Но централната банка показа и малко по-предпазлив поглед за инфлационните очаквания от този, който имаше през предишния месец, подчертавайки липсата на успех в опитите да подтикне компаниите да увеличат заплатите и инвестициите.

„ЯЦБ отдава голямо значение на инфлационните очаквания, така че ще трябва да разгледа още облекчения, ако инфлационните очаквания продължат да намаляват“, казва Норио Миягава, икономист в Mizuho Securities. „Ако само цените на петрола са ниски, централните банкери могат да си позволят да изчакат, но ако спадът при тях доведе до по-ниски инфлационни очаквания, ЯЦБ ще трябва да предприеме ход“, каза още той.

„Инфлационните очаквания изглежда се покачват в дългосрочен план, въпреки че някои показатели показват сравнително забавяне“, посочва ЯЦБ в доклада си.

Износът се свива, но търговският излишък расте

Експортът на Япония записва спад на годишна база през октомври, като това не се е случвало от над година. Това показват данните от японските митници, публикувани преди решението на централните банкери. Износът намалява с 2,0% през октомври спрямо същия месец на 2014 г. Най-много спада износът на промишлени стоки – с 9,2%, предава WBP Online.

Но според някои анализатори най-лошото е отминало, като те подчертават, че износът се покачва с 0,6% спрямо септември, а пратките към САЩ са устойчиви. „Експортът достигна дъното и постепенно ще се повишава през това тримесечие, но не можем да бъдем самонадеяни относно перспективите“ поради несигурността около Китай, смята Киличи Марашима, икономист в Citigroup Global Markets, цитиран от Ройтерс.

Вносът в азиатската държава се е свил с 13,4% на годишна база през октомври, като с 43% е намалял вносът на минерални горива. Спадът е по-голям от очаквания – анализаторите предричаха намаление от 8,6% през октомври.

Така Япония записва най-големия излишък по търговския си баланс от март насам. Той възлиза на 111,5 млрд. йени. За сравнение, месец по-рано беше отчетен рекорден дефицит от 114,5 млрд. йени.

Последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната не са обнадеждаващи. През третото тримесечие Япония записа рецесия, като икономиката се е свила с 0,2% на тримесечна и 0,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още