fallback

И след 2020 г. Русия ще трябва да разчита на Украйна за транзита на газ

Обемите обаче ще са намалени, смятат анализаторите от Оксфордския институт за енергийни изследвания

08:47 | 10.03.16 г. 17

И след 2020 година Русия все още ще разчита на Украйна за транзита на природен газ, макар и обемите да бъдат намалени, заключава в свой доклад Оксфордският институт за енергийни изследвания, цитиран от Natural Gas Europe.

В анализа, озаглавен "Руският транзит на газ през Украйна след 2019 година", се оценява ролята на Украйна - в миналото един от основните транзитни коридори на руски газ за Европа, след изтичането на договора за транзит между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна".

В последните години Русия разчита все повече на транзита през газопровода "Северен поток" по дъното на Северно море и през Беларус и Полша. Така количествата, които преминават през територията на Украйна, намаляват до 62 млрд. куб. метра през 2014 година, или наполовина от транзитираните количества газ през 2006 година.

В анализа на института са включени няколко различни сценария как ще продължат отношенията между двете страни след 2020 година. Според експертите много малка е вероятността да бъдат построени нови газопроводи, които да изолират Украйна в рамките на следващите четири години.

Най-големи са шансовете за изграждането на разширението на "Северен поток", което ще осигури нужните количества газ на клиентите на "Газпром", но без тези в Югоизточна Европа и в Турция. За тях възможностите са две - "Южен поток" - с две нови тръби с капацитет от по 15,5 млрд. куб. метра годишно и "Турски поток" (със същия капацитет).

Без нова инфраструктура на "Газпром" няма да достига капацитет от между 23,6 и 50,6 млрд. куб. метра годишно, а ако заработи удължението на "Северен поток" - газопроводът Opal - между 6,6 и 33,6 млрд. куб. метра.

Вероятно износът на руски газ в Европа след 2020 година няма да надхвърля 150 млрд. куб. метра годишно, се посочва още в доклада на базата на подписаните дългосрочни договори в последните години.

Анализаторите отбелязват и още един възможен ход за Русия, ако иска да се откаже от транзита през Украйна след изтичането на договора на 31 декември 2019 година - да продава газ на своите европейски клиенти от входната точка на украинско-руската граница. Така Европа ще сключва самостоятелни договори за транзит с украинската газопреносна компания Укртрансгаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback