IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, Украйна и Русия ще обсъдят транзита на руски газ в Европа

Точната дата на разговорите за новия газов пакет обаче още не е определена

17:47 | 02.03.16 г.
ЕС, Украйна и Русия ще обсъдят транзита на руски газ в Европа

Нов кръг от тристранни газови преговори между представителите на ЕС, Украйна и Русия ще има през март, съобщи украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин, цитиран от руската информационна агенция "Новости".

На разговорите ще бъдат обсъдени условията за транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна, както и покупките на суровина от страна на Украйна. Точна дата все още не е определена, но Демчишин е убеден, че до края на март такава среща ще се проведе.

В момента Украйна не купува природен газ директно от Русия, а от ЕС - чрез интерконекторни връзки с газопреносните мрежи на Унгария, Полша и Словакия.

В договорения в края на миналата година "зимен пакет" на доставките беше записано, че Киев ще купи 2 млрд. куб. метра газ от Русия за сумата от 500 млн. долара. С тези количества Украйна трябваше да осигури газ за хранилищата си, с които да гарантира транзита за Европа.

В рамките на периода 12 октомври - 25 ноември 2015 година "Нафотгаз" Украйна плати и получи 2,38 млрд. куб. метра газ. Разходите за тях бяха в размер на 542 млн. долара, припомня още руската агенция.

По данни на газопреносната компания "Укртрансгаз" за първите два месеца на 2016 година са били транзитирани около 2,1 млрд. куб. метра газ през територията на страната по европейските маршрути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още