fallback

Как „Прометей“ работи по Panama Papers

Работещите по проекта с кодовото име "Прометей" координират изискванията и сроковете на публикациите на тайни срещи

10:17 | 06.04.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г. Това са част от цифрите зад Panama Papers. Но как журналистите работят по този огромен обем информация?

Както е известно, първоизточникът на информацията, която бе открадната от панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, се е свързал със сътрудници на германския вестник Süddeutsche Zeitung преди повече от година. 

В продължение на около два месеца пет групи журналисти от вестника са проверявали постъпващите документи. Когато обаче са преценили, че вече не могат да се справят с обема информация, те се обърнали към ICIJ. Консорциумът организирал по-нататъшната работа, разпределяйки документите между 400 журналисти от 100 медии в 80 страни.

Работещите по проекта, получил името "Прометей", координират изискванията и сроковете на публикациите. За целта те се събирали на тайни срещи, отначало във Вашингтон през юни м.г., а след това в Мюнхен, Лондон и в норвежкия град Лилехамер.

„Винаги съществува опасността в света да се случи нещо важно и журналистите в съответната страна да се въодушевят и да искат да публикуват информацията веднага", обяснява директорът на ICIJ Джерард Райл пред New York Times.

За да избегнат изтичания, участниците в проекта „Прометей" създават редица инструменти, включително обезопасен онлайн форум, в който обменят резултатите от разследванията си. Проучваните документи са написани на 25 езика, но повечето обсъждания във форума протичат на английски.

Международният консорциум за журналистически разследвания е със седалище във Вашингтон и в неделя публикува откъси от 11,5 милиона документа с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши световни лидери. Пълният архив не е публикуван и според Райл няма и да бъде. Знае се обаче, че в изтеклата в медиите база данни има информация за офшорни авоари на 140 политици от над 50 страни, както и на мнозина известни бизнесмени, културни дейци и спортисти.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
fallback