IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „Прометей“ работи по Panama Papers

Работещите по проекта с кодовото име "Прометей" координират изискванията и сроковете на публикациите на тайни срещи

10:17 | 06.04.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г. Това са част от цифрите зад Panama Papers. Но как журналистите работят по този огромен обем информация?

Както е известно, първоизточникът на информацията, която бе открадната от панамската юридическа фирма Mossack Fonseca, се е свързал със сътрудници на германския вестник Süddeutsche Zeitung преди повече от година. 

В продължение на около два месеца пет групи журналисти от вестника са проверявали постъпващите документи. Когато обаче са преценили, че вече не могат да се справят с обема информация, те се обърнали към ICIJ. Консорциумът организирал по-нататъшната работа, разпределяйки документите между 400 журналисти от 100 медии в 80 страни.

Работещите по проекта, получил името "Прометей", координират изискванията и сроковете на публикациите. За целта те се събирали на тайни срещи, отначало във Вашингтон през юни м.г., а след това в Мюнхен, Лондон и в норвежкия град Лилехамер.

„Винаги съществува опасността в света да се случи нещо важно и журналистите в съответната страна да се въодушевят и да искат да публикуват информацията веднага", обяснява директорът на ICIJ Джерард Райл пред New York Times.

За да избегнат изтичания, участниците в проекта „Прометей" създават редица инструменти, включително обезопасен онлайн форум, в който обменят резултатите от разследванията си. Проучваните документи са написани на 25 езика, но повечето обсъждания във форума протичат на английски.

Международният консорциум за журналистически разследвания е със седалище във Вашингтон и в неделя публикува откъси от 11,5 милиона документа с данни за офшорни сметки на редица настоящи и бивши световни лидери. Пълният архив не е публикуван и според Райл няма и да бъде. Знае се обаче, че в изтеклата в медиите база данни има информация за офшорни авоари на 140 политици от над 50 страни, както и на мнозина известни бизнесмени, културни дейци и спортисти.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
България е полуофшорка и Дянков искаше в Конституцията да се вкара плоският данък За крадците от ''Лукойл'' даже не ми се говори Това което е законно по земните закони не винаги е справедливо(законно) пред Бог ,и една от тези несправедливости са офшорките макар ,че и по земните закони са си незаконни.,и за банкирането е по-дълго за обяснение и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 Изповядвам ''Символа на вярата'' на Православието и съм писал малко (авто)биография да се знае - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
то даже в другата статия към края пише че има и американци :) ама малко. Има всякви, но само в рашистан ще извадят от 100 кладенеца вода да обяснят че това е нагласено, разбираш ли... което е нормално за тях да се отричат от документите които са подписали :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=Oj7PpU9BEmk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Наскоро Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощФирмите в офшорни зони са незаконни защото пред закона всички стопански обекти са равни но когато фирмите в офшорки плащат 30-80% по-малко данъци спрямо другите фирми в държавата означава НЕРАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА , незаконна(нелоялна) конкуренция като сенчестата икономика незаконни форми на държавна помощ тоест вид кражба - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1743677512577142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Здравейте аз съм ваща леля ...... :))---------------------------------------------------------------------------------------------------Shots Fired: Wikileaks Accuses Panama Papers' Leaker Of Being "Soros-Funded, Soft-Power Tax Dodge"http://***.zerohedge.com/news/2016-04-05/shots-fired-wikileaks-accuses-panama-papers-leaker-being-soros-funded-soft-power-tax
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
,,Пълният архив не е публикуван и според Райл няма и да бъде."Това е нещо, като докладът Алис Партнърс, Хем има доклад, изоб'ичаващ свързаността на политически лица и висши магистрати с банката, хем не може и няма да бъде обявен публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 8 години
Аз пак не виждам американци, няам противоречие поне за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Тая статия не си ли противоречи със предната "Защо няма американци?". Като гледам графиките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още