fallback

Втечненият природен газ - шансът за енергийна независимост на ЕС

Слабото търсене и засиленото предлагане оказват натиск върху цените, от което съюзът може да се възползва, според МАЕ

12:23 | 09.06.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз (ЕС) може да се възползва от бума при износа на втечнен природен газ през следващите пет години на фона на отслабеното търсене и ниските цени, смятат експертите на Международната енергийна агенция (МАЕ), цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

Европа е в силна позиция от гледна точка на отслабеното търсене от страна на основните купувачи на втечнен газ, като например Япония и Южна Корея. Същевременно износът се очаква да нарасне значително, което ще доведе до свръхпредлагане на световния пазар. 

ЕС вече води преговори за внос на втечнен природен газ с Канада, САЩ, Австралия, Япония, Нигерия и Алжир. „Ние сме на прага на нова глава от развитието на европейските газови пазари“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Европейската комисия (ЕК) през февруари представи планове за увеличаване на вноса на втечнен газ, заради което започна процес по подобряване на интерконекторите и другата газова инфраструктура в блока, припомня изданието.

Предприетите мерки са във връзка със стратегията на съюза да укрепи устойчивостта на блока при недостиг на природен газ и да намали зависимостта от руските доставки, след като украинската криза затвърди желанието на Кремъл да използва енергийните доставки като политическо оръжие.

Един от начините за намаляване зависимостта от руските газови доставки е увеличаването на вноса на втечнен природен газ, чийто дял в момента достига 20 на сто от общия дял на енергийните доставки, посочва агенцията.

За периода 2015-2021 г. капацитетът за втечняване на природен газ ще се увеличи с 45 на сто, основно заради САЩ и Австралия, смятат експертите на МАЕ. До 2021 г. се очаква Австралия да изпревари Катар и да се превърне в най-големия износител на втечнен газ в света. Втората позиция се очаква да се заема от САЩ.

Според МАЕ нереализираните количества втечнен газ на световния пазар ще се насочат към Европа заради гъвкавата ѝ газова система и добре развитите спот пазари. В резултат доставчиците ще се конкурират изключително силно, за да задържат клиентите си в Европа, както и да достигнат до нови пазари на континента.

През следващите пет години се очаква глобалното търсене на природен газ да нарасне с 1,5%. През миналата година за същия период се очакваше ръст на търсенето от 2%, посочва изданието. МАЕ подчертава, че намалява търсенето на всякакви замърсяващи изкопаеми горива, включително и на природния газ.

На фона на свитото търсене на въглища и петрол се очаква делът на природния газ в енергийния микс да нарасне незначително до 2021 г. Според ЕК обаче природният газ е „мостовото гориво“ по пътя на ЕС към нисковъглеродна икономика.

Природозащитници предупреждават обаче, че засилването на вноса на втечнен природен газ ще окуражи опасния фракинг в държави като САЩ. Почти половината от американското синьо гориво се добива чрез спорната технология.

Същевременно втечненият газ се превозва с танкери, а корабните превози не са включени в климатичното споразумение от Париж. Неправителствени организации предупреждават, че без намаляване на вредните емисии от корабния сектор няма да бъдат изпълнени заложените в споразумението глобални цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
fallback