IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втечненият природен газ - шансът за енергийна независимост на ЕС

Слабото търсене и засиленото предлагане оказват натиск върху цените, от което съюзът може да се възползва, според МАЕ

12:23 | 09.06.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Втечненият природен газ - шансът за енергийна независимост на ЕС

Европейският съюз (ЕС) може да се възползва от бума при износа на втечнен природен газ през следващите пет години на фона на отслабеното търсене и ниските цени, смятат експертите на Международната енергийна агенция (МАЕ), цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

Европа е в силна позиция от гледна точка на отслабеното търсене от страна на основните купувачи на втечнен газ, като например Япония и Южна Корея. Същевременно износът се очаква да нарасне значително, което ще доведе до свръхпредлагане на световния пазар. 

ЕС вече води преговори за внос на втечнен природен газ с Канада, САЩ, Австралия, Япония, Нигерия и Алжир. „Ние сме на прага на нова глава от развитието на европейските газови пазари“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Европейската комисия (ЕК) през февруари представи планове за увеличаване на вноса на втечнен газ, заради което започна процес по подобряване на интерконекторите и другата газова инфраструктура в блока, припомня изданието.

Предприетите мерки са във връзка със стратегията на съюза да укрепи устойчивостта на блока при недостиг на природен газ и да намали зависимостта от руските доставки, след като украинската криза затвърди желанието на Кремъл да използва енергийните доставки като политическо оръжие.

Един от начините за намаляване зависимостта от руските газови доставки е увеличаването на вноса на втечнен природен газ, чийто дял в момента достига 20 на сто от общия дял на енергийните доставки, посочва агенцията.

За периода 2015-2021 г. капацитетът за втечняване на природен газ ще се увеличи с 45 на сто, основно заради САЩ и Австралия, смятат експертите на МАЕ. До 2021 г. се очаква Австралия да изпревари Катар и да се превърне в най-големия износител на втечнен газ в света. Втората позиция се очаква да се заема от САЩ.

Според МАЕ нереализираните количества втечнен газ на световния пазар ще се насочат към Европа заради гъвкавата ѝ газова система и добре развитите спот пазари. В резултат доставчиците ще се конкурират изключително силно, за да задържат клиентите си в Европа, както и да достигнат до нови пазари на континента.

През следващите пет години се очаква глобалното търсене на природен газ да нарасне с 1,5%. През миналата година за същия период се очакваше ръст на търсенето от 2%, посочва изданието. МАЕ подчертава, че намалява търсенето на всякакви замърсяващи изкопаеми горива, включително и на природния газ.

На фона на свитото търсене на въглища и петрол се очаква делът на природния газ в енергийния микс да нарасне незначително до 2021 г. Според ЕК обаче природният газ е „мостовото гориво“ по пътя на ЕС към нисковъглеродна икономика.

Природозащитници предупреждават обаче, че засилването на вноса на втечнен природен газ ще окуражи опасния фракинг в държави като САЩ. Почти половината от американското синьо гориво се добива чрез спорната технология.

Същевременно втечненият газ се превозва с танкери, а корабните превози не са включени в климатичното споразумение от Париж. Неправителствени организации предупреждават, че без намаляване на вредните емисии от корабния сектор няма да бъдат изпълнени заложените в споразумението глобални цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 2
ideyazabulgaria
преди 7 години
Абсолютно манипулирана и фалшива новина на българските Блумбърги от Инвестор. Това е американска измислица, защото американците предлагат на Европа своя втечнен газ. Европа отдавна е казала своите планове да гради природосъобразна енергийна политика от възобновяващи се източници. По отношение на газта страните от ЕС позват руския газ без ограничения, защото знаят, че Путинова Русия няма икономика и прави 75% от БВП от износ на източници. В този сричай НЕ Европа е зависима от Русия, а Русия е зависима от най добрия си платец Европа и никой олигарх няма да позволи на Путин да спре едно кранче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
@Мише, няма значение за мен какъв е газът, не съм такъв шувенист като теб, за мен е важно да е пазарно базиран. Колкото повече източници и доставчици имаш - то толкова по-малко е индивидуалното значение на играча и става едно нещо наречено конкуренция.------------------------------------------------------------------------------------------ти обаче продължаваш да си живееш в Алиса в Страната на Чудесата. НЯМА такова нещо като СВОБОДЕН ПАЗАР и няма такова нещо като КОНКУРЕНЦИЯ. Както искаш го разбирай. Казах ти вече, че САЩ и Русия държат кранчето на фосилите (тъй като имат бомбите) Камилите са само ключодържатели. Или сме при САЩ или при Руснаците относно енергетиката средно положение няма какво не си разбрал пак ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
хехе ;) ето, че се връщаме на моята теза : с текущия доход имаш намалена покупателна способност и по отношение на тази стока за която ти говориш : злато и сребро. Нали си съгласен, че в общия случай трудовия доход се изплаща в емитирана от ЦБ валута, а не в натура, т.е. злато и сребро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Правиш грешки - мериш покупателна сила чрез хартийки, а не чрез реални пари - злато и сребро, прекалкулирай и ще получиш друго. Жокер пок. сила на злаото и среброто растат и е в пъти спрямо 100 години - познай защо?Технологични революции - една не толкова е с торовете и не знам как е направило по зле. Интернетът не искам го коментирам. Да говорим ли за индустирална революция и какво е направила?@Мише, няма значение за мен какъв е газът, не съм такъв шувенист като теб, за мен е важно да е пазарно базиран. Колкото повече източници и доставчици имаш - то толкова по-малко е индивидуалното значение на играча и става едно нещо наречено конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Излиза , че в епоха на състояла се технологична революция, едни от най-съществените показатели за качество и материална обезпеченост на човешкия живот са претърпели забележимо влошаване/занижаване. Очевидно просперитета (материален и социален) не е се намира в пряка положителна връзка с достигнатия технологичния напредък, сам по себе си.Уточнение : под покупателна способност не разбирам средствата раздавани от кредитни институции и които хората в развития свят свикнаха да харчат, без много-много да се правят сметки за погасяването им. Говоря за разполагаеми средства с НЕкредитен произход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 7 години
Колкото по ранно разбереш, че бъдещето е на технологиите ... ..........Въпроса е по какъв начин, технологиите ще допринесат за бъдещето ? Като си говорим за информираност и ограмотяване, хайде да сравним покупателната способност на хората от преди едни 40-45 години в щатите, Европа, соц.лагера и този показател при наследниците им по същите места в наши дни. Ами ако отворим приказка освен за за покупателната способност и за нива на заетост, достъпа до образование и здравеопазване, респективно качеството на тези услуги тогава и сега, как ще изглежда картинката ? Констатацията е : чувствителен регрес по тези показатели, при наличието на качествен технологичен скок ( като пример за технологичния скок, може да се даде навлизането на компютри и почти пълното ниво на роботизиране на всевъзможни индустрии).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Е ква независимост като пак ще трябва да е внос???--------------------------------------------------------------------------------именно и то е само в това изречение с което поздравявам грамотния икономист Хюсеина и техничарката Needtoknowmore ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
Haho333
преди 7 години
Е ква независимост като пак ще трябва да е внос???Иначе ЕС си има много надежден доставчик на ГАЗ и не му трябва никаква независимост. САЩ се опитват да: 1. Прецакат бизнеса на Русия2. Забавят развитието на ЕСЗа това не позволяват да се внася ГАЗ от Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Сега като турим и едно ТТИП и по серковците от Европата съвсем ще станат независими. С двата крака са в ГЛОБАЛНИЯ военнополитически блок ОТАН (противоречащ на основни принципи на ООН), сега и икономическо навеждане. R-доханя да им праща още тарам буки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
поглени и що претрепаха Теслата как човека е имал визия за чиста и свободна енергия ама банкерските бандити барабар с енергийните бандити Рокафелерови го претрепаха. Как така хората нема да плащат за енергия и ше са свободни и независими нали некой треа да ни държи роби как я мислиш ти тая раота ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още