IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втечненият природен газ - шансът за енергийна независимост на ЕС

Слабото търсене и засиленото предлагане оказват натиск върху цените, от което съюзът може да се възползва, според МАЕ

12:23 | 09.06.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Втечненият природен газ - шансът за енергийна независимост на ЕС

Европейският съюз (ЕС) може да се възползва от бума при износа на втечнен природен газ през следващите пет години на фона на отслабеното търсене и ниските цени, смятат експертите на Международната енергийна агенция (МАЕ), цитирани от онлайн изданието euractiv.com.

Европа е в силна позиция от гледна точка на отслабеното търсене от страна на основните купувачи на втечнен газ, като например Япония и Южна Корея. Същевременно износът се очаква да нарасне значително, което ще доведе до свръхпредлагане на световния пазар. 

ЕС вече води преговори за внос на втечнен природен газ с Канада, САЩ, Австралия, Япония, Нигерия и Алжир. „Ние сме на прага на нова глава от развитието на европейските газови пазари“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Европейската комисия (ЕК) през февруари представи планове за увеличаване на вноса на втечнен газ, заради което започна процес по подобряване на интерконекторите и другата газова инфраструктура в блока, припомня изданието.

Предприетите мерки са във връзка със стратегията на съюза да укрепи устойчивостта на блока при недостиг на природен газ и да намали зависимостта от руските доставки, след като украинската криза затвърди желанието на Кремъл да използва енергийните доставки като политическо оръжие.

Един от начините за намаляване зависимостта от руските газови доставки е увеличаването на вноса на втечнен природен газ, чийто дял в момента достига 20 на сто от общия дял на енергийните доставки, посочва агенцията.

За периода 2015-2021 г. капацитетът за втечняване на природен газ ще се увеличи с 45 на сто, основно заради САЩ и Австралия, смятат експертите на МАЕ. До 2021 г. се очаква Австралия да изпревари Катар и да се превърне в най-големия износител на втечнен газ в света. Втората позиция се очаква да се заема от САЩ.

Според МАЕ нереализираните количества втечнен газ на световния пазар ще се насочат към Европа заради гъвкавата ѝ газова система и добре развитите спот пазари. В резултат доставчиците ще се конкурират изключително силно, за да задържат клиентите си в Европа, както и да достигнат до нови пазари на континента.

През следващите пет години се очаква глобалното търсене на природен газ да нарасне с 1,5%. През миналата година за същия период се очакваше ръст на търсенето от 2%, посочва изданието. МАЕ подчертава, че намалява търсенето на всякакви замърсяващи изкопаеми горива, включително и на природния газ.

На фона на свитото търсене на въглища и петрол се очаква делът на природния газ в енергийния микс да нарасне незначително до 2021 г. Според ЕК обаче природният газ е „мостовото гориво“ по пътя на ЕС към нисковъглеродна икономика.

Природозащитници предупреждават обаче, че засилването на вноса на втечнен природен газ ще окуражи опасния фракинг в държави като САЩ. Почти половината от американското синьо гориво се добива чрез спорната технология.

Същевременно втечненият газ се превозва с танкери, а корабните превози не са включени в климатичното споразумение от Париж. Неправителствени организации предупреждават, че без намаляване на вредните емисии от корабния сектор няма да бъдат изпълнени заложените в споразумението глобални цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 8 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
E,най важното е да внасяме втечнен газ от Амерека и еденствено и само тогава Европа ще е незанисма, само че ще плаща значително по скъпо за това удоволствие, но за това сега не се говори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
P.S. аз не съм образован икономически а именно технически щото тва съм завършил за разлика от повечето народ тука завършили икономики и алхимии. И пак ти поврям ако си гений да ни напрайш независими, това няма да допусне нито САЩ нито Русия или Арабите щото те от тва живеят пак ти каам ако успееш да измислиш нещо като тоя нашия химик дет беше запалил водата или ше изчезнеш кат него или некоя от тези двете RUS USA щи грабне патента и пак ше изчезнеш Европа никой няма да я пусне да е независима във всякакъв аспект не само енергийно какво неясно има ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Аре по-полека моля ти се, че взе да се оливаш.Кви 50 терминала, с какъв капацитет и къде точно? Щото се съмнявам, че цяла Европа потребява газ в такива количества, че да си струва изграждането на 50 терминала само по северната граница..Един терминал с достатъчен за развитите страни капацитет струва точно 1 милиард долара.Терминал за LNG с капацитет около 3 милиарда м3 газ годишно (колкото са необходими на България) ще излезе около 300-400 милиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
мене не ме е.бе за Газпром разбираш ли ?? Обясни ми как ше станем независими бе айде обясни и да станем да не мислиш че аз искам да плащам било на САЩ било на Русия или Арабите за газ ти луд ли си ?!? Айде обясни как тоя въпрос е за милиярди и ако успееш тея е ЕС ще те напраат трилиардер .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
офф майкоу незнам кой е неграмотния пишеш само "икономически грамотно" ама само да си лаеш месеца. Айде икомисте дай некви доводи и едни числа да те видим колко моеж тогаз ... Онзи с *** го остай коментираме енергийната независимост на Европа. Айде защити тезата си, че Европа ще е "енергийно независима" щото твойте доводи не са никви т.е. въздух .... както винаги :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
мише, всички ти разбрахме болката същата я имат и Газпром и Кремъл и всички путинофили - само не разбирам защо си срещу прогресът? Колкото по ранно разбереш, че бъдещето е на технологиите, а не на фосилите и крепостническата политика, която създават толкова по бързо ще спре да те боли и толкова по вече възможности ще започнеш да виждаш. Няма да е добре освен икономически, а и технологически да се по образоваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
lyusien
преди 7 години
Do michaelisКакво да те коментирам като си икономически неграмотен Освен това си зле с правописа Тебе и един друг със чук вместо глава спирам да ви коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
я кажи също тука на всички коя държава в Европа добива толкова факинг, че да задоволи цялото EU ?!? Я кажи също поне си мноо отворен и компетентен ако Европа ВНАСЯ факинг енергийно независима ли ще е ?!? .... :)) Тогава става зависима от Сашшш но както писах вече 100 пъти това няма да се случи тъй като факинга е скъп и няма такава държава в ЕС също и Япония която да помпи факинг за да покрие потреблението си .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
ама то там е филма щото това LNG нема как да го докараш в EU освен течно тръби нема, ама Северен Паток има и от там идва директно от извора. От Катар се беха разбрали със Сашовците и с Камилите да праат газопровод който да минава през Сирия и да ни джиткат газ в EU, газа от Катар и Камилария Комисионните за Сашш. Да ама Асад им казал ньет той имал друга договорка с Иран и с pipeline от там която да минава през Сирия за тва и Иран си държат на него. Европа НЕМА НИККАВ ШАНС ама никкав да бъде eнергийно независима. Тя няма залежи няма космодруми ако некой почне да копа Хелий 3 от Луната нема толкова слънчеви дни през годината както при Арабляците за слънчеви панели т.е. Шанса на Еврогея да бъде независима е = 0 или -1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
хои да строиш по Атлантическото крайбрежие за да стане раотата по_бърже .... :)) Ти за кво си мислиш, че руснаците са в Сирия ве офлюх ?!? Те са ТАМ не за черните очи на Асад, а за да НЕ ПОЛУЧИ Европа Газ от Близкия Изток панимаеш ?!? Ама ти си толко и си моеж кво ти обясняям .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още