fallback

Европа не може да прехвърли отговорността си за миграционната криза

Няма бърз и лесен начин за преодоляване на бежанския проблем, пише Bloomberg

11:40 | 18.06.16 г. 10

Последният план на Европа за спиране на потока от мигранти към континента повдига много въпроси, пише Bloomberg. Ситуацията безспорно изисква спешни и смели действия, но предложенията за справяне с имигрантската вълна са едновременно тревожни и неадекватни.

Новата Рамка за партньорство на Европейския съюз (ЕС) предвижда да се възнаграждават щедро държавите по произход на имигрантите чрез търговия и помощи за намаляване на отлива на хора и да се наказват, ако те не успеят да се справят с миграцията, посочва информационната агенция.

Този план е малко вероятно да проработи, а в степента, в която успее, всъщност поставя бежанците в опасност, допълва агенцията.

През миналата година в ЕС пристигнаха над 1 млн. души, за да търсят убежище от конфликти и по-добър живот. Над 3 хил. души загинаха в Средиземно море в опита си да стигнат до Европа. Повечето от тях бяха тръгнали от бреговете на Либия, а все по-често лодки отплават и от бреговете на Египет. Все повече от хората в тези лодки на непълнолетни без придружител. Според различни оценки бизнесът с нелегален трафик на хора към Европа достига 6 млрд. долара.

Разбираемо е, че ЕС иска да възпроизведе първоначалния успех при договорките си с Турция за връщане на нелегални имигранти от Гърция в замяна на 6 млрд. евро и безвизов режим на пътуванията за турските граждани. Това значително намаля потока от хора към Европа през Гърция, но пристиганията в Италия например не намаляват.

Предложението към държавите по произход на мигрантите предвиждат ЕС да похарчи 8 млрд. евро за период от пет години под формата на помощи за повече от дузина държави в Африка и Близкия изток. В замяна не трябва да сътрудничат при връщането на имигранти от Европа и като цяло да подобрят управлението на миграцията.

ЕС се надява и да събере около 60 млрд. евро частни инвестиции за преодоляване на първопричините за миграцията.

Какъв е проблемът с това обаче? Много от тези партньори са доста по-малко компетентни от Турция и са значително по-корумпирани и несправедливи.  Без близък надзор и ефективна отчетност на тях не може да им се вярва, че правилно ще изпълняват отговорностите си в това партньорство.

Има и друг недостатък. На практика това партньорство е равносилно на изнудване. След като ЕС направи сделката с Турция, Нигер поиска допълнителни 1 млрд. евро, а Кения заплаши да затвори бежанския лагер Дадааб, най-големият в света.

Комисията е права, че предлага повече средства в помощ на бежанците, най-вече в Ливан и Йордания, които поемат огромна тежест от бежанската вълна, посочва информационната агенция. Ангажиментите на европейските власти обаче не са достатъчни.

Няма бърз и лесен начин за преодоляване на бежанския проблем. Балансирането между хуманното и законно третиране на бежанците е огромно предизвикателство, което няма да бъде преодоляно години напред. Европа несъмнено ще трябва да харчи и повече средства, за да изпълни задълженията си, а не просто да плаща на чужди правителства, за да се погрижат вместо нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
fallback