IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не може да прехвърли отговорността си за миграционната криза

Няма бърз и лесен начин за преодоляване на бежанския проблем, пише Bloomberg

11:40 | 18.06.16 г. 10
<p>
	Група сирийски бежанци пристигат в Германия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група сирийски бежанци пристигат в Германия. Снимка: архив, Ройтерс

Последният план на Европа за спиране на потока от мигранти към континента повдига много въпроси, пише Bloomberg. Ситуацията безспорно изисква спешни и смели действия, но предложенията за справяне с имигрантската вълна са едновременно тревожни и неадекватни.

Новата Рамка за партньорство на Европейския съюз (ЕС) предвижда да се възнаграждават щедро държавите по произход на имигрантите чрез търговия и помощи за намаляване на отлива на хора и да се наказват, ако те не успеят да се справят с миграцията, посочва информационната агенция.

Този план е малко вероятно да проработи, а в степента, в която успее, всъщност поставя бежанците в опасност, допълва агенцията.

През миналата година в ЕС пристигнаха над 1 млн. души, за да търсят убежище от конфликти и по-добър живот. Над 3 хил. души загинаха в Средиземно море в опита си да стигнат до Европа. Повечето от тях бяха тръгнали от бреговете на Либия, а все по-често лодки отплават и от бреговете на Египет. Все повече от хората в тези лодки на непълнолетни без придружител. Според различни оценки бизнесът с нелегален трафик на хора към Европа достига 6 млрд. долара.

Разбираемо е, че ЕС иска да възпроизведе първоначалния успех при договорките си с Турция за връщане на нелегални имигранти от Гърция в замяна на 6 млрд. евро и безвизов режим на пътуванията за турските граждани. Това значително намаля потока от хора към Европа през Гърция, но пристиганията в Италия например не намаляват.

Предложението към държавите по произход на мигрантите предвиждат ЕС да похарчи 8 млрд. евро за период от пет години под формата на помощи за повече от дузина държави в Африка и Близкия изток. В замяна не трябва да сътрудничат при връщането на имигранти от Европа и като цяло да подобрят управлението на миграцията.

ЕС се надява и да събере около 60 млрд. евро частни инвестиции за преодоляване на първопричините за миграцията.

Какъв е проблемът с това обаче? Много от тези партньори са доста по-малко компетентни от Турция и са значително по-корумпирани и несправедливи.  Без близък надзор и ефективна отчетност на тях не може да им се вярва, че правилно ще изпълняват отговорностите си в това партньорство.

Има и друг недостатък. На практика това партньорство е равносилно на изнудване. След като ЕС направи сделката с Турция, Нигер поиска допълнителни 1 млрд. евро, а Кения заплаши да затвори бежанския лагер Дадааб, най-големият в света.

Комисията е права, че предлага повече средства в помощ на бежанците, най-вече в Ливан и Йордания, които поемат огромна тежест от бежанската вълна, посочва информационната агенция. Ангажиментите на европейските власти обаче не са достатъчни.

Няма бърз и лесен начин за преодоляване на бежанския проблем. Балансирането между хуманното и законно третиране на бежанците е огромно предизвикателство, което няма да бъде преодоляно години напред. Европа несъмнено ще трябва да харчи и повече средства, за да изпълни задълженията си, а не просто да плаща на чужди правителства, за да се погрижат вместо нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
кой каа, че не може разбира се,че може САЩ са виновни и тряя да си поемат отговорността барабар с пропагандната им телевизия Блумбърговите .... Това не е война на Европа това е война на САЩ следователно фашистите в Америка да си прибират вересиите нема ние да им берем гайлето я еееба ги у гадовете .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Скоро заради чалнати като тебе , ще трябва ние да се борим за нашите си права, тикво ! Скоро ше ти резнат чушлето и ше се гъзуриш по пет пъти на ден , кукооо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 20
DutyFree
преди 7 години
то е ясно това, но ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ В КОИТО СА ЖИВЕЛИ ДО СЕГА, НЕ СА ГИ ДОПУСКАЛИ НИКЪДЕ!!! ТОВА СА ЧОВЕКОНЕНАВИСТРНИ РЕЖИМИ, КАКВО МИ ГОВОРИТЕ ВИЕ ДО ДНЕС ОЩЕ ПОСТ КОМУНИЗЪМ .. ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА ИЛИ ВЪОБЩЕ ЗА МИГРАНТИ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ САМИТЕ ВИЕ СЕ БЕЖАНЦИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ СТРАНИ!!! ???? СМЯХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
igigov
преди 7 години
какви ги дрънкаш, свободно предвижване на хора от ЕС в ЕС. А не на араби, африканци и паплачта на света в ЕС. Това толерастията няма спирачки, заради *** като бабата ЕС има такива проблеми, че може да приключи курса. Ама нали трабва да сме по, по най и от ангелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Аве Инвестора , оправете се бе...http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/06/17/entfremdung-tuerken-in-deutschland-wollen-eigene-partei-gruenden/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
И после идва това :T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ами покани си в къщата пет циганьора , а след два дена като станат двайсе , може и да стоплиш че е по добре всяка жаба да си знае гьола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
DutyFree
преди 7 години
хм ти за свободно предвижване на хора, чувал ли си?????Щото иначе, знаем за в ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ КАК Е, много ясно че ще бягат, там поне никога няма да има такива. ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ !!! ТАКА ЧЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Европа не може да прехвърли отговорността си за миграционната криза"Кой създаде тая криза ?! Европа ли ?! Де го Сорос с гадните си фондации дето агитираха за супер лайф в Европа ?! Де е Меркел...?! Де са САЩовете дето изсраха тая "отговорност" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още