IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската илюзия за равните жизнени стандарти

До 2020 г. ЕС ще похарчи 352 млрд. евро, за да помогне на бедните региони да настигнат развитите. Резултатът обаче е съмнителен

11:12 | 29.07.16 г. 53
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Трудно е да се измери успехът или неуспехът на структурната политика на ЕС“, казва Жолт Дарваш, учен в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. Как може да се измери какво би се случило без европейските средства, пита той.

Всъщност още преди няколко години Bruegel се занимава с въпроса за това колко успешна е политиката на сближаване на ЕС. Без резултат. „Трудно е да се определи дали структурните и кохезионните политики играят някаква роля, било то добра или лоша", е изводът на изследването.

Ето защо Дарваш е по-скоро сдържан. „Никога не бих казал, че политиката на сближаване се е провалила, защото без нея някои региони щяха да се представят по-зле", казва той. „Но със сигурност може да питаме политиците защо не успяват да наложат растежа в бедните и богатите региони в една и съща степен“.

Много факти ни карат да предполагаме, че средствата от ЕС помагат особено на онези държави, които не разполагат с основна инфраструктура. Например пътища, летища, железопътни линии. По-трудно структурната политика се справя там, където има структурни проблеми.

В Източна Европа например на много места има недостиг на т. нар. „твърда инфраструктура“. 3000 км магистрали бяха построени в Полша за последния финансов период, който изтече в периода 2007 – 2013 г. Подобен успех отчитат и някои други страни от Източна Европа.

Съответно и самите държави там започват да наваксват. IW подрежда всички микрорегиони в страните от Източна Европа в категорията "развиващи се". Те са сравнително бедни, обаче нарастват икономически доста бързо през последните години.

Затова и Европейската комисия нарича съществуващата политика на сближаване „успех“. Между 2000 и 2006 г. благодарение на нея са били създадени един милион работни места, а икономическите резултати в някои от най-бедните региони са се увеличили с 10%, се казва в петия Доклад за сближаването.

През септември трябва да бъде представен Докладът за периода от 2007 до 2013 г. До 2015 г. икономическата продукция в новите страни членки на ЕС е скочила с около четири процента, се казва във вече подготвен предварително документ от април.

И все пак в Брюксел оживено се дискутира как структурните фондове могат да се използват по-ефективно. За следващия програмен период 2014 - 2020 г. органът по внедряването на фондовете получи по-отчетливи критерии за разходването на средствата.

Освен това комисията обсъжда как старият модел на помощи може да бъде заменен с нови инструменти, като например заеми. Така например председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи нов фонд, който дава възможност на Европейската инвестиционна банка за насърчаване на по-рискови проекти, отколкото досега.

За евродепутата Гресле това далеч не е достатъчно. Тя призовава за ясни промени. „Европа вече не бива да продължава да финансира детски градини и болници. А нивото на финансиране от ЕС трябва да бъде ограничено до 70 на сто от общите разходи по проекта“, казва тя.

Радикална промяна на курса на първо място не бива да се очаква. Особено страните от Източна Европа енергично защитават съществуващите политики за подкрепа. В края на краищата, за много от тях средствата от ЕС са огромна част от инвестициите.

Преди всичко обаче Европейският съюз вече постигна съгласие относно начините на политиката за финансиране до 2020 г. По-нататъшни реформи могат да бъдат предприети едва впоследствие. „Детето отдавна падна в кладенеца", оплаква се обаче Гресле. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
ей НЕ ИСКАТЕ КАПИТАЛИЗЪМ, АМА КАК ДА ИСКАТЕ, ТО НЕ СТЕ ОБРАЗОВАНИ, ВИЕ СТЕ САМО РАБОТНИЦИ, КАК ДА ИСКАТЕ, ТАМ НЯМАТЕ РАЗВИТИЕ, И ПОНЕЖЕ НЕ ИСКАТЕ САБОТИРАТЕ ВСИЧКО, ЗА ДА НЕ МОЖЕ НИКОИ ДА СЕ РАЗВИВА, ТАКА ЛИ??? ЗНАЧИ ЩОМ ВИЕ СТЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗЪМА .. НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ИНВАЛИДИТЕ, ДА НЕ МОЖЕМ И НИЕ, ТАКА ЛИ ??? АМИ ЕДНО ВРЕМЕ ВСИЧКИ СТЕ БИЛИ РАВНИ И ПО ТОВА КАКВО МИСЛИТЕ ????? И СЕГА СТЕ СИ СЪЩИТЕ, УСПЕЛИ СА ДА ВИ ПРОМИЯТ... ЗАТОВА РЕЗУЛАТАТА ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ Е ПОСТ КОМУНИЗЪМ С ВАШЕ ДЕЙНО УЧАСТИЕ И МУТРО ИКОНОМИКА...СЪЩАТА КАТО ПО РУСКИ ТЕРТИП, ТАМ ЕДНИ ПОСЛУШНИ ДРУГАРИ ЩЕ СТАНАТ НАЙ БОГАТИ ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
При него е нон стоп въртележка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Основни емоционални фази, през които преминава пациентът: отричане - безпомощност и гняв - депресия - приемане.Та къде сте вие точно сега?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Ако сте слушали внимателно професора, може би сте разбрали основата на настоящата икономическа ситуация. Ако пък нищо не сте разбрали, това си е ваш проблем. Не случайно предложих да извадите основните моменти от тезата на професора и в отделна тема, аргументирано и с факти да го оборите. Ще бъде полезно за всички!Относно "социализтическата утопия", професора е споделил, как той лично вижда възможното развитие на нещата. И Вие и аз имаме пълното право да не се съгласим с него.И да, там където съм аз, всичко е "мед и масло" - искрено се надявам и професора и Михаил Хазин дълбоко да са се объркали! Защото това ще означава, че и внуците ми ще ядат хлеб! "Но не забравяй фактите приятелю, фактите ........." Поради тази причина държа една къщичка и двайсетина декара на село за всеки случай. Че и пушката на дядо ми, консервирана на тавана.А Вие си псувайте на воля, ако това ви помага да изпуснете парата .........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
А ве, какъв професор ве, некадърник !!??? говорещ за социалистически утопии..???КОГА ИДВА КРАЯ НА ТОЯ МОДЕЛ??? КОГАТО ПУТИН ВИ КАЖЕ ЛИ???? АНАРХИСТИ СТЕ И НЕКАДЪРНИЦИ ... ТОВА е???? МОЖЕ ЛИ ПУТИН ДА ЖИВЕЕ В ДОЛАРОВ СВЯТ И ДА ГО ЯД КАТО ТЕБЕ И ВСЕКИ ДЕН ДА СЪБАРЯ КАПИТАЛИЗЪМА... И ДА ИСКА ХОРА СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ВСИЧКИ ЕТАЖИ ВЪВ ВЛАСТТА ЛИ КАКВО ИСКА??? БОЛНА РАБОТА Е ТОВА ВАШЕТО ... МОЖЕ ЛИ ТОДОР ЖИВКОВ ДА ИМА СРЕДЕН 2.88 И ДА СРИЧА КАТО ЧЕТЕ, А ВИЕ ДА ГО АПЛОДИРАТЕ 45 ГОДИНИ, М.АМ.ИЦ.АТА ВИ БОЛНА ...????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
"...и прочетох освен статията и всички постове на писалите."първом го прочетох като "..и прочетох освен статията и всички постове на писателите." :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Също така ви предлагам, след запознаване с работата на американския професор, който съм посочил в предишния си пост, да извадите основните моменти, да отворите една отделна тема и там стегнато и аргументирано точка по точка да докажете, че не е прав!Разбора се във вашите аргументи против тезата на професора, можете да използвате нарицателни от рода на ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ И АНАРХИСТИ, което ще допринесе изключително за дълбокото и детайлно разбиране на настоящата икономическа ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 1
Biso
преди 7 години
Ако регирате толкова първосигнално, че всичко що говори на руски език по презумция е червен тероризъм и комунизъм, препоръчвам ви да се запознаете с работата на този човек, но тук трябва да разбирате англииски език: economist Dr. Richard Wolff, University of Massachusetts professor "Capitalism Hits the Fan": https://***.youtube.com/watch?v=Al12e1EVmZUИ както е казал един известен в миналото човек: Фактите са упорито нещо - с тях не можеш да спориш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Даа, края идва, само че ЗА ЧЕРВЕНТИЕ ТЕРОРИСТИЧНИ РЕЖИМИ, ТЕ СА ПРЕХОДНИ И СЪЗДАВАТ МНОГО СИВИ ПАРИ И ОРЪЖИЕ ЗА ТЕРОРИСТИ ... ТОВА НЕ ГО ЛИ ЗАГРЯХТЕ ДО СЕГА АНАРХИСТИ И ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ???? КАКЪВ КАРАЙ, НА САЩ И ИКОНОМИКАТА И НА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И КАКВО ОЩЕ ??? КРАЯТ Е САМО ТОТАЛИТАРЕН .. ЗА ВАС НЯМА ДРУГО, ВИЕ СТЕ РОДЕНИ В УТОПИЯ И Я ПРОДЪЛЖАВАТЕ, САМО ЧЕ СТЕ ВЪЗРАСТНИ И НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ТЪРПИ ПОДОБНИТЕ АНАРХИЧНИ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛУПОСТИ ... ТО НЯМА НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ТУКА САМО ЧЕРВЕН ООЛИГОФРЕНИ!!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още