IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървят ли Иран и Саудитска Арабия към студена война?

Техеран обвини Рияд в подкрепа на групи, действащи за сваляне на иранското правителство, а саудитците твърдят, че Иран помага на шиитските бунтовници

15:43 | 30.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Високопоставен ирански генерал приписа тези атаки на "терористични групи", подкрепяни от "реакционни страни" - термин, използван често от Иран по отношение на Саудитска Арабия. Мохсен Резаи, бивш главнокомандващ на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и понастоящем член на влиятелния Съвет по целесъобразността, заклейми публично Саудитска Арабия за подкрепата й на сепаратистки "терористични клетки" сред иранските кюрди.

Мохсен Резаи посочи, че е осведомен за доказателства, че кюрдските бунтовници са изпълнявали нареждания на Рияд, след като са се срещнали с представители на саудитските власти в Ербил, Иракски Кюрдистан. Консулството на Саудитска Арабия на място отрече обвиненията. Демократическа партия на Ирански Кюрдистан също отхвърли твърдението за нейни връзки със саудитските власти, но оповести, че би приветствала бъдещи разговори с Рияд.

Подозренията на Иран, че Саудитска Арабия е свързана с последните събития, бяха подсилени от принц Турки ал Фейсал, бивш началник на саудитското разузнаване, който този месец направи изявления, равносилни на призив за смяна на режима в Иран. На 9 юли Турки ал Фейсал направи обръщение пред ежегодния конгрес на "Муджахидин Халк", дисидентска иранска групировка в изгнание, която Техеран смята за терористична организация.

Командващи на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и висши представители на иранските власти единодушно осъдиха изявленията на г-н Турки, като голяма част от тях изтъкнаха, че те доказват, че Рияд спонсорира създаването на нестабилност в Иран напоследък.

Това предостави повече доводи на онези в иранските сили за сигурност, които призовават към по-сериозен военен и политически отговор, било в международен план или чрез вътрешен натиск в Саудитска Арабия. Други крила в ръководството на Иран са твърди привърженици на по-търпелив подход в посока деескалация.

Какво би могло да бъде направено на този етап, за да се предотврати взривяване на напрежението?

Най-малкото, саудитските власти трябва да избягват действия, изглеждащи сякаш те заговорничат за смяна на режима в Техеран. Саудитска Арабия трябва да внимава много как развива каквито и да са връзки с въоръжени кюрдски групи.

Иранското ръководство би следвало да се въздържа от провокиране на Саудитска Арабия. За собственото си добро двете държави трябва да направят повече, за да изпълнят законните искания на малцинствените си групи, които са изложени на все по-голям риск от радикализация. Междувременно Западът трябва да използва съюза си със Саудитска Арабия и новото си отваряне към Иран за предотвратяване на действия, които застрашават регионалната сигурност.

Гражданите на Близкия изток отчаяно търсят ръководители, които предлагат надежда за бъдещите поколения вместо по-голям смут. Саудитска Арабия и Иран биха моли да направят стъпка в тази посока, но първо всяка от тях трябва да положи повече усилия, за да избегне намеса във вътрешната сигурност на другата.

(БТА) 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още