IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия навлиза в непознати води след отхвърлянето на мира

Подобно на Великобритания тя няма План Б за спасяване на договора, чийто замисъл беше да сложи край на половинвековни военни действия

13:56 | 03.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на лагера за гласуване с &quot;не&quot; празнуват победата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на лагера за гласуване с "не" празнуват победата си. Снимка: Ройтерс

Една от възможностите пред Сантос е да започне наново преговорите, нещо което той отхвърли, а главният му преговарящ заяви, че такъв сценарий ще бъде "катастрофален". Президентът, който има по-малко от две години до края на мандата си, може да опита също да избегне произвеждане на втори референдум и да поиска ратификация на споразумението в Конгреса или чрез свикване на учредително събрание - вариант, подкрепян от ФАРК и Урибе.

"Винаги съм вярвал в мъдрата китайска поговорка да търсиш възможности във всяка ситуация. И ето, че пред нас се открива възможност, след създалата се в резултат на референдума нова политическа реалност", каза Сантос снощи, преди да слезе по стълбите на президентския дворец, за да разговаря с малка група поддръжници, някои от които развяваха бели знамена, символизиращи мира.

Но единодействие между Сантос и Урибе може да се окаже по-трудно от постигането на мир с ФАРК. Сантос беше министър на отбраната при Урибе, когато те работеха заедно със САЩ за изтласкване на ФАРК в периферията на джунглите, но двамата не са си проговорили от години и често си разменят обиди.

Една от причините за изненадващото поражение беше ниската избирателна активност от само 37 процента - още един знак за някои анализатори, че колумбийците не са въодушевени от амбициозното споразумение. Силните дъждове заради урагана Матю попречиха на гласуването по карибското крайбрежие, където изборната машина на правителството е най-силна и привържениците на споразумението спечелиха с комфортна двуцифрена преднина.

Предшестващата референдума кампания извади на показ дълбоките разломи в колумбийското общество, които разделят много семейства и ясно показват, че пътят към помирението щеше да е дълъг и мъчителен, дори и документът да беше одобрен от народа. В огромната си част колумбийците ненавиждат ФАРК, които са смятани за терористична организация от САЩ, а мнозина приемат споразумението като оскърбление към жертвите на дългогодишния конфликт.

„В крайна сметка омразата към ФАРК взе връх над надеждата за бъдещето", каза Джейсън Марчак, експерт по Латинска Америка в базирания във Вашингтон аналитичен център Атлантически съвет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ. КАКЪВ МИР МОЖЕ ДА ИМА ТАМ КЪДЕТО СА СЕ ЛЕЛИ РЕКИ ОТ КРЪВ??ДА СЕ ГОВОРИ ЗА МИР ТАМ КЪДЕТО ИМА ВОЙНА Е НЕ САМО ИДИОТИЗАМ , НО И ***. ВОЙНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ НЕ САМО В КОЛУМБИЯ , НО И В СИРИЯ. ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЗАЩОТО ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО Я ВОДЯТ НАЛАГА ТОВА - ДА ИМА НАРКОТИЦИ , ИЛИ ДА БЪДАТ СПРЕНИ ТРАСЕТАТА НА ГАЗОПРОВОДИТЕ ОТ ЮЖЕН ПАРС ПРЕЗ СИРИЯ ЗА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още