fallback

Израел се готви за газова революция

Газовите полета в Средиземно море стават все по-видим вариант за газовата диверсификация на ЕС

15:48 | 15.11.16 г. 6

През последните години Израел съобщи за няколко перспективни находки в Средиземно море и сега се подготвя за истинска революция. По време на конференция енергийният министър на страната Ювал Щайниц съобщи, че сега страната работи за разработването на газовите маршрути в три посоки – на север към Турция, на юг към Египет и на запад – към Италия, предаде Natural Gas Europe.

Акционерите, които разработват едно от перспективните находища - „Левиатан“, вече подписаха и споразумение за износ на газа и в източно направление – към Йордания.

Освен „Левиатан“ през последното десетилетие в Средиземно море Израел откри още няколко много перспективни участъка, сред които „Тамар“, и по-малките „Кариш“, „Танин“ и „Афродита“. По данни на израелското енергийно министерство запасите в „Левиатан“ се оценяват на около 500 млрд. куб. метра, а в „Тамар“ - на около 300 млрд. куб. метра. Последното находище беше открито през 2009 година и вече се разработва.

Израел вече подписа споразумение с Кипър и Гърция за транспортиране на газа в направлението към Европа. По първоначални оценки реализацията на проекта за нов газов триъгълник в Средиземно море ще коства около 5,7 млрд. долара.

Така газът от „Левиатан“ и от полетата около Кипър ще премине през Гърция – входящата точка ще бъде на о. Крит, и ще достигне до Югоизточна Европа. България също би могла да се възползва от постигнатите договорки – чрез ICGB.

Израел води дискусии и с Турция и Египет за износ на суровината, съобщава израелското издание Globe, позовавайки се на свои източници. На този етап единствено ниските цени на петролните пазари поставят въпросителни около икономическата изгода на проектите в този момент.

Самият Египет се подготвя да се превърне в износител на природен газ след откриването на „Зохр“, оценявано като най-голямото находище на газ в Средиземно море досега. Според експерти запасите в него са около 850 млрд. куб. метра. Кайро вече започна да търси маршрут за своя газ и един от тях е Европа – отново през територията на Гърция.

За Европа новите газови полета в Израел, Кипър и Египет означават реална диверсификация на източниците, ако суровината достигне до нейна територия. Затова и проектите могат да получат подкрепата, включително и финансова, от Европейската комисия и така да бъдат сложени пречки пред плановете на „Газпром“ за продължението на „Турски поток“ към Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 09.09.22 г.
fallback