IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" може да се сблъска с конкуренцията на газа от Средиземно море

Израел, Кипър и Гърция чертаят планове за нов газопровод по дъното на Средиземно море

16:29 | 31.10.16 г. 9
<p>
	Лидерите на Гърция, Кипър и Израел - Алексис Ципрас, Никос Анастиадес и Бенямин Натаняху (отляво надясно) договарят в Никозия новия газов триъгълник. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Лидерите на Гърция, Кипър и Израел - Алексис Ципрас, Никос Анастиадес и Бенямин Натаняху (отляво надясно) договарят в Никозия новия газов триъгълник. Снимка: архив Ройтерс

На 10 октомври Русия и Турция се разбраха за строителството на „Турски поток“. Газопроводът обаче може да се сблъска със сериозен конкурент – газа от Средиземно море. Това предупреждава Александър Сотниченко, доцент в държавния университет в Санкт Петербург пред азербайджанското издание Trend.az.

Според него за изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море между Израел, Кипър и Гърция ще са необходими няколко милиарда долара, а това съоръжение ще бъде конкурент на „Турски поток“.

“Единственото предимство на руско-турския проект може да стане бързата му реализация, както и непрекъснати доставки в Европа на цени, които ще бъдат по-ниски от израелските“, коментира Сотниченко.

Експертът смята, че Израел може и сам да финансира изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море. Още повече, че страната може да разчита на подкрепата на САЩ в това начинание.

Преди дни израелското Министерство на инфраструктурата, енергетиката и водните ресурси изчисли, че изграждането на газопровод от находището „Левиатан“ през Кипър до Гърция ще коства около 5,7 млрд. долара. Европейската комисия също би подкрепила този проект, който ще ограничи зависимостта на общността от руския природен газ, посочва израелското издание Globes.

В края на миналата седмица в Атина имаше и среща между висши чиновници на Израел, Кипър, Гърция и Италия с представител на дирекция „Енергетика“ в ЕК, става ясно още от публикацията.

Според плановете дължината на новия газопровод може да бъде около 1,3 хил. километра – от полето „Левиатан“ до газовите полета в Кипър и до самия Кипър и оттам до гръцкия о. Крит. Капацитетът му ще бъде около 16 млрд. куб. метра годишно.

Газът може да стигне и до България – чрез отклонение от около 600 километра през територията на Гърция.

Основната дестинация за газа от Израел не е Гърция, чието потребление е около 2,5 млрд. куб. метра газ годишно. Основният пазар може да бъде Италия с годишно потребление между 60-70 млрд. куб. метра, както и целият регион в Югоизточна Европа.

Годишното потребление на газ в Европа е към 440 млрд. куб. метра, от които около 160 млрд. куб. метра идват от Русия, а 100 млрд. куб. метра – от Норвегия. Останалите количества идват от страните в ЕС – Холандия и Великобритания, чиито залежи обаче бързо се изчерпват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Виждам, сложили ми минуси. Не страдам. Само се чудя,това от криворазбран патриотизъм ли е, или неразбиране икономическите и политически реалности? То и аз искам да е у нас но, каква е икономическата логика? Само, защото ни се иска, някой да вземе да ни осинови и просто да ни подарява едни милиони/милиарди/ долари само, за да ни дундурка предателските и безгръбначни правителства?На какво отгоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
""Турски поток" може да се сблъска с конкуренцията на газа от Средиземно море " - Казах ли ви аз? Ето ви - ама МНОГО СЕРИОЗНА - причина газов хъб да се изгради в Турция, вместо в България. МНОГО източници /един потребител/ => ниска цена /за него/ и повишена конкурентоспособност на продукцията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Затваряй си пияната човка тогаз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Току що изпих осмата ракия и мога да споделя - големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки. А от Левиатани не разбирам и не мога да изкажа компетентно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Да го строят, че Rдоганата да се*е кървави л******...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Тез тримцата много хубаво са се договорили, обаче момента в крайбрежните сирийски и израелски териториални води е доста изострен и пълен с много на брой различни видове въоръжения.Ако не се поуталожат страстите в Сирия няма да е лесно новият газопровод да бъде защитаван от саботажи и инциденти.Хич няма да се изненадам ако Адмирал Кузнецов е заразил Средиземно море с някакви нови видове раци, хранещи се с всякакъв метал, който не е руско производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Ше се сблъска, колкото се сблъска с норвежкия газ и американските танкери в Балтийско море... Единствено може да се сблъска с онова разстройство Ердоган... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Порошенко да не е поискал и спирането на Турски поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 7 години
може, ако се построи ... ама той няма. Така че мое да триете тази статия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още