IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Гърция в битка за газа от находището "Левиатан"?

Отношенията между Израел и Турция започват да се нормализират и това може да развали плановете на Атина да бъде газов хъб в региона

16:24 | 11.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция може да се окаже един от големите конкуренти на Гърция по отношение на доставките на природен газ от находището "Левиатан" в Средиземно море. Това може да стане след предложение от страна на Израел към компаниите Nobel и Delek, което да раздвижи работата по газовото поле и да позволи износа на суровина към Египет и Турция.

За тези планове информира преди време израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, цитиран от Bloomberg. Отношенията между Израел и Турция започват да се затоплят, а турският газов пазар изглежда доста привлекателен - потреблението почти се удвоява през последните седем години, изтъква той.

Апетити към газовите находища в Средиземно море обаче вече заяви Гърция. Още в края на миналата година премиерът на страната Алексис Ципрас посети Израел и се срещна със своя колега Бенямин Нетаняху. Основната тема на разговорите между двамата беше енергетиката.

Целта на Атина е да си осигури количества природен газ, които ще й позволят да реализира плановете си да се превърне в разпределителен център за региона. Затова и страната не спря дотук, а Ципрас проведе редица срещи - в Кипър и с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Той беше и един от първите европейски политици, посетил Техеран след вдигането на санкциите.

Сега обаче Гърция се изправя пред конкуренцията на своята съседка Турция. Редица турски компании заявяват интерес към инвестиции в енергетиката на Израел, пише Natural Gas Europe. Изданието посочва, че Турция също има готовност да транспортира израелския природен газ в Европа и първите количества могат да потекат след около пет години.

Според анализатори трусовете във властта в Анкара не само ще попречат на тези планове, но могат да се окажат и катализатор на споразумение с Израел. Вече се появиха спекулации, че зетят на Ердоган - Берат Албайрак, е най-вероятният заместник на подалия оставка Ахмет Давутоглу. Албайрак в момента е енергиен министър и заставането му начело на правителството вероятно ще ускори енергийните дейности на Анкара.

Турция е най-големият газов пазар на Балканите. Страната обаче е силно зависима от вноса на газ от Русия, а отношенията между двете охладняха рязко в края на миналата година, след като турските ВВС свалиха руски военен самолет. Това също е сериозен фактор, който кара Турция да търси алтернативи на руските доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още