fallback

Дилемата пред ЕС: Свобода или сигурност

Отворените граници олицетворяват свободата и напредничавото мислене за много европейци, но те все повече започват да приличат на Ахилесовата пета

20:46 | 27.12.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Отворените граници олицетворяват свободата и напредничавото мислене за много европейци, но те все повече започват да приличат на Ахилесовата пета на континента. Заподозреният №1 за тероризъм в Европа прекоси най-малко две държавни граници миналата седмица въпреки международното издирване за залавянето му и беше открит само по случайно стечение на обстоятелствата при рутинна полицейска проверка в предградие на Милано.

Съпътстваното от грешки преследване на предполагаемия извършител на атентата срещу берлинския коледен базар Анис Амри е само един от примерите за пропуски в трансграничната сигурност в последно време, наливащ вода в мелницата на националистите, които не искат повече европейско единство. Екстремисткото насилие, твърдят те, е прекалено висока цена за свободното движение на хора, пише в цитиран от БТА анализ AFP. 

Защитниците на Шенгенското пространство за свободно движение отстояват тезата, че пропуските в сигурността показват нужда от повече сътрудничество между европейските правителства, дори от общи въоръжени сили - а не от нови бариери. Тесногръдият навик да не се споделят разузнавателни информации между вековните граници е част от проблема, смятат те. Но тези аргументи са критикувани от хора като крайнодесния лидер Марин льо Пен, която се надява да спечели президентските избори във Франция през май. "Митът за тоталната свобода на движение в Европа, в който моите опоненти са се вкопчили така силно преди предстоящите президентски избори, трябва да бъде окончателно погребан. Залогът тук е нашата сигурност", каза тя в петък, окачествявайки Шенгенската зона за свободно движение като "тотален крах в областта на сигурността". Това изправя пред проблем идеолози на Европейския съюз като германския канцлер Ангела Меркел, които ще се явяват на избори догодина. Позицията на Меркел в защита на ЕС и радушният прием, който тя оказа на бежанците от войната в Сирия, отначало минаваха за актив и свидетелство за моралния й авторитет. Днес обаче, предвид възхода из цяла Европа на антиимигрантските и антисистемни настроения, те заплашват да се превърнат в пасив. Безброй хора ежедневно пресичат границите на 26-членната Шенгенска зона благодарение на 31-годишна система, обхващаща територия с население от близо 400 милиона души и драстично повишила равнищата на търговията и перспективите за заетост в най-голямата колективна икономика в света. Шенген е стожер на система, замислена да предотврати нови световни войни, но натискът, на който е подложена в последно време, не спира да нараства. Докато държавите от ЕС спореха как да овладеят миграционния поток миналата година, някои страни на изток издигнаха отново огради по границите си и извадиха наяве слабости на съюза.

Германската крайна десница настоява за затваряне на границите на Германия. Консерваторите на Меркел предлагат да бъдат създадени "транзитни зони" в пограничните райони, в които мигрантите да бъдат държани, докато се потвърди самоличността им, като по този начин по-лесно ще могат да бъдат задържани и лица, подлежащи на депортация, преди да бъдат връщани в родните си страни.

Атентаторът с камиона от Берлин Амри болезнено напомни как ислямски екстремисти използват отворените граници на Европа, за да атакуват принципите на толерантността, които тези отворени граници трябва да олицетворяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
fallback