fallback

Соларната електроенергия става все по-евтина

От 2009 г. насам цената ѝ се е понижила с 62%, очаква се до 2025 г. да се понижи с нови между 43% и 65%

20:54 | 03.01.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Соларната енергия е по-евтина от тази, генерирана от въглища на някои места по света. За по-малко от десетилетие това най-вероятно ще е реалност в почти всички държави, предава Bloomberg.

Редица държави, сред които Чили и ОАЕ, успяха да произведат електроенергия на стойност по-ниска от 3 цента на киловатчас. Това е наполовина по-ниска цена на тази на електричеството, произведено от въглища. Саудитска Арабия, Йордания и Мексико планират да проведат търгове за изграждане на соларни паркове, стремейки се по този начин да намалят цената още повече.

От 2009 г. насам цената на соларната електроенергия се е понижила с 62%. Това намалява рисковите премии по банковите кредити и тласка производствения капацитет до рекордни равнища. До 2025 г. соларната електроенергия може да стане по-евтина, отколкото тази, генерирана от въглища, смятат от Bloomberg New Energy Finance.

Навлизането на нови и нови технологии спомага за получаване на повече електроенергия. Икономията от мащаба и производственият опит също стимулират понижаването на цените.

Средната стойност на електроенергия, добита от панел с мощност 1 мегават, ще се равнява на 73 цента на киловатчас до 2025 г. Настоящата цена е 1,14 долара. Това е спад от цели 36%, казва експертът от New Energy Finance Джени Чейз.

Това твърдение е в крак с други прогнози. 

- От GTM Research очакват в някои части на САЩ, в които цената на въпросната електроенергия е около 1 долар, тя да се понижи до 75 цента през 2012 г.

- Международната агенция за възобновяема енергия очаква спад на цената на соларната електроенергия с между 43% и 65% от сега до 2025 г. Това ще означава спад в размер на цели 84% за периода от 2009 г. до 2025 г.

Доставчиците на соларни панели преживяват „Wall-Mart ефект“ от по-високите обеми и по-ниските маржини, смята изпълнителният директор на Enviromena Power Systems Сами Хорейби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
fallback