fallback

Варуфакис: Тръмп рискува дългова криза в САЩ заради растящите дефицити

Правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, смята бившият гръцки финансов министър

15:40 | 17.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

Известният с прямотата си бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис смята, че президентът на САЩ Доналд Тръмп рискува да създаде подобна на европейската дългова криза в САЩ с икономическия си план.

„Моята голяма загриженост по отношение на Доналд Тръмп е, че неговите икономически сметки не излизат", каза Варуфакис в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg.

Според него предложения от Тръмп правителствен план за разходи на стойност 1 трлн. долара „гарантирано ще доведе до главоломно растящ дефицит, ако той успее да прокара всички данъчни съкращения, които планира".

В същото време дипломатическото напрежение би могло да накара Китай да продаде притежаваните от нея американски ценни книжа, което ще доведе до срив на доходността на облигациите и ще оскъпи финансирането на плана на Тръмп чрез заеми от международния капиталов пазар. 

Това е една последователност, която наподобява европейската дългова криза, започнала през 2010 г., когато инвеститорите загубиха доверие в способността на Гърция и други южноевропейски страни да финансират разходите на правителствата и да изплащат своя национален дълг. Това доведе до по-високи разходи за държавни заеми, серия от банкови кризи и остри съкращения на разходи и срив на икономическия растеж.

„Но когато доходността по облигациите започне главоломно да расте, [Тръмп] ще удари спирачките на строгите икономии, а това е последното нещо, от което глобалният капитализъм се нуждае в момента", казва Варуфакис.

Той добавя също, че  че правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, приоритизирайки твърд Brexit пред свободното движение на европейците и членството в единния пазар.

„Това, което виждаме във Великобритания след референдума, е прекрасна трансформация на хора като Тереза Мей от умерени привърженици на оставането в ЕС в ентусиазирани привърженици на напускането", казва Варуфакис. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
fallback