fallback

Шест сценария за еврото

Вероятността статуквото да се запази за дълго е най-голяма, сочи оценка на Bloomberg

11:00 | 09.03.17 г. 29

Да се говори за евентуалното разпадане на еврозоната отново стана модерно. След като набират скорост популисти като Марин льо Пен, които се опитват да се оттласнат с помощта на упадъка на единната валута, анализатори от ранга на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън също не изключват такъв развой на събитията, пише Bloomberg.

Еврото оцеля след серия от сътресения от създаването му през 1999 г. насам, а политическите и икономически елити нееднократно са показвали, че са готови да направят всичко необходимо, за да подкрепят валутата.

Информационната агенция разглежда три сценария, които биха довели до разпадане на еврозоната, и три, които биха подкрепили валутата на фона на популистката вълна.

Льо Пен идва

Това е първият сценарий, който би довел до разпад на еврозоната. Той би се реализирал, ако след всички скандали около опонентите й за президентския пост във Франция обществените сондажи се окажат в грешка и тя все пак спечели и на втория тур. В този случай тя ще свика референдум за напускане на еврозоната, който най-вероятно ще спечели.

В този случай ще последва масирано изтегляне на капитали не само от Франция, но и от други държави, като например Италия, където също активно се дебатира възможност за напускане на еврозоната. При такава ситуация е неизбежно въвеждането на мерки за капиталов контрол.

След това льо Пен би се върнала към франка, който вероятно ще обвърже по някакъв начин с каквото е останало от еврото. Стойността на новата валута обаче ще се срине, прогнозира агенцията. Това ще предизвика хаос на финансовите пазари, тъй като няма да е възможно да се претендира, че еврото ще оцелее. Други държави от еврозоната вероятно на този етап биха последвали примера на Франция, като това ще остави само едно ядро от северните европейски страни с обща валута.

Според анализатори шансът този сценарий да се реализира е 15%.

Евроскептицизмът печели в Италия

Това е вторият възможен сценарий за разпад на еврозоната, който би започнал от банковата система на страната. Банките в Италия са доста нестабилни и при евентуално решение на регулаторите на Европейския съюз (ЕС), че правителственото „спасително въже“ за 20 млрд. евро е нерегламентирана държавна помощ, колапсът е неизбежен, пише Bloomberg.

Това би довело до рекорден спред по доходността на италианските държавни облигации спрямо германските, което пък би породило въвеждането на мерки за капиталов контрол и оставка на правителството.

На фона на потиснатия икономически растеж, високата безработица и периодичните финансови кризи евроскептиците в лицето на Движение „Пет звезди“ на комедианта Джузепе Грило най-накрая биха спечелили изборите в Италия. Партията със сигурност ще сформира коалиция със Северната лига с обща платформа за връщане на лирата.

При такъв развой на събитията биха последвали национализация на банките и референдум за членството на страната в еврозоната.

Според експерти вероятността от развитието на този сценарий е 30%.

Гърция „експлодира“

Ако кредиторите продължават да настояват за нови икономии и намаляване на пенсиите, премиерът Алексис Ципрас може да доведе страната до предсрочни избори. Това може би би го подкрепило и би върнало доверието на гласоподавателите, което той изгуби заради отстъпките, които направи пред кредиторите. Победата му е сигурна, ако обещае, че ще се откаже от строгите икономии.

Това обаче би накарало другите държави от еврозоната да втвърдят позицията си за Гърция. В този случай Атина ще трябва да обяви фалит по дълга, държан от Европейската централна банка (ЕЦБ), което пък ще предизвика „дърпане на шалтера“ от страна на ЕЦБ.

В този случай вложителите биха получили запис на заповед, а фирмите и правителството биха работили на практика на бартер, докато се отпечатва новата валута.

Според експерти шансът този сценарий да стане реалност е 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback