IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест сценария за еврото

Вероятността статуквото да се запази за дълго е най-голяма, сочи оценка на Bloomberg

11:00 | 09.03.17 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа се обединява в лицето на глобалната криза

Първият положителен сценарий би се реализирал, ако Европа се фокусира върху кризите отвъд Атлантика и на източната граница на ЕС. Американският президент Доналд Тръмп би започнал наказателна търговска война с Германия, а президентът на Русия Владимир Путин – да тества източната граница на НАТО.

В този случай – изправена пред най-голямата екзистенциална криза пред европейската сигурност от Втората световна война насам, Германия вероятно би решила да се хвърли с главата напред заедно с останалата част от Европа и да създаде фискален съюз с останалите държави от еврозоната в замяна на бюджетна дисциплина.

Това би приключило и годините на несигурност около финансовите облигации, които държат блока заедно, а еврото би скочило на валутните пазари. Вероятността този сценарий да се реализира обаче е само 10%.

Шулц идва

Вторият сценарий, който залага на оцеляването и засилването на ЕС и еврозоната, е Мартин Шулц да дойде на власт в Германия заради засилващите се критики срещу политиката на Ангела Меркел за бежанската вълна.

Шулц изглежда е готов да толерира по-разхлабена фискална политика, което би довело и до решение кредиторите на Гърция да облекчат целите за икономии. Така страната би могла да излезе от спасителната програма през 2018 г. и да се върне на дълговите пазари.

Шулц би подкрепил и емитирането на съвместен дълг на държавите от еврозоната и бавно би скъсал с икономическата политика на Меркел, започвайки скромна фискална експанзия с цел насърчаване на вътрешното търсене в Германия. Това би свило търговския излишък на Германия със САЩ, като ще намали и напрежението между правителствата в Берлин и Вашингтон.

При развитието на този сценарий би се реализирало и осъществяването на фискален съюз в еврозоната, като Германия би се съгласила на харчовете на южноевропейските държави при определени условия. Шансът за реализирането на сценария се оценява на 25%.

Запазване на статуквото

Третият положителен сценарий предвижда льо Пен да загуби изборите във Франция, Гърция да не фалира, италианските банки да не се сринат, а Меркел да спечели изборите в Германия, с което да се затвърди статутът й на лидер на еврозоната. Така ЕС би отбелязал 60-та си годишнина на фона на мъчителните преговори за Brexit и първите месеци на управлението на Доналд Тръмп, като приеме поредната уклончива пътна карта за еврото.

След като са се освободили от напрежението покрай изборите у дома, Меркел и другите водещи лидери на еврозоната биха обсъдили създаването на финансов министър на валутния блок, само че след няколко години.

Нежеланието на Гърция да приеме мерки за икономии, за да си осигури траншове от спасителната програма, би създавало мини кризи всяка година, но пък всеки път се очаква сделка в 12 без 5, а икономиката на страната бавно ще се подобрява така или иначе.

Спорадичните опасения за устойчивостта на банките най-накрая биха накарали еврозоната да приключи с установяването на банковия съюз, като приеме единна схема за гарантиране на депозити. Това би привлякло и други страни към блока, макар и да не се е стигнало до фискален съюз – той така или иначе ще почака.

Вероятността от реализирането на този сценарий се оценява на 75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
http://***.investor.bg/evropa/334/a/ecb-obmislia-ryst-na-lihvite-predi-prikliuchvaneto-na-kolichestvenite-ulesneniia-235488/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 7 години
Не им обяснявай, обяснявай им обратното, може да повярват. Ето: Какво мислиш ще стане след спиране на количествените облекчения и мръдване на лихвите нагоре?:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Европейският съюз е с неправилно управление на Еврозоната.Европейската комисия не зачита допусканата грешка и европейците са със съдба на жертви и понасят болезнени щети. Мнозина очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да е спасител от съвременни злини. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати актуални загуби, защото не е с необходимата компетентност.Основните сценарии за еврото са:1.При запазено неправилно управление на еврозоната злините се уголемяват и еврото е със затихващи функции.2.При правилно управление на еврозоната подсигурява се устойчив европейски просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 7 години
Аз от повече от две години откакто еврото е слабо купувам колкото мога. Евро и франк, съотношение 5/1. Когато еврото стане 1,49 долара прибирам. А то е било, пак ще бъде. Дотогава купувам яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Как им се иска на някои да спретнат една хипер инфлацийка, но това не е бившия соцлагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Сценария Гърция експлоадира не е лош за ЕС . Може да има заздравяваш ефект . Преди 5 години със сигурност щеше да бъде такъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Всеки, който се окичи с табелката " Нъмбър Уан", ще се изкушава да "обедини" всички останали под могъщото си крило и мъдрата си опека - така е било, така и ще бъде. И всичко си е остава само с опит, щото "No. 2" и "No. 3" винаги се опитват да минат с едно място напред... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Глобализма не е нищо повече от вечната борба между нормалните хора и някакви лай*на, който се смятат за елит! Поредният опит за диктатура над населението от страна на шайка негодници!Първия глобалистичен опит за поробване е станал с религиите, когато тая бира е изветряла, пробваха с комунизма, сега последния напън идва от страна на "либералната" НЕдемокрация и глобализма!Сюжетите се сменят, сценарият и целите са едни и същи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Викаш, докато се борихме да наложиме содомизма, не усетихме как просрахме глобализма... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 9
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Сценарият за Еврото е само един и той се казва КРАХ! Ускорената инфлация ще спука балона при облигациите! Еврозоната не само, че вече няма политическата подкрепа сред населението в Европа, но тя противоустои на базови икономически закономерности, чието изкривяване не може да бъде вечно.В момента се говори за ПЕРЕСТРОЙКА в ЕС, но това е само неадекватна прелюдия към паническият опит на част от елитите да запазят статуквото. След рухването на СССР, може да се каже, че голяма част от света се промени в рамките на новата реалност. Предстой рухването на Глобализма, а с него си заминава и НАЙ-ГЛОБАЛИСТИЧНИЯ ПРОДУКТ, ЕС и Еврото! Дали прекършването на суверенните дългове ще стане след избора на Лю Пен или след година, няма особено значение. Текущата система ще рухне под собствената си тежест. Има базови икономически закони, НАД КОИТО НЕ СА ДОРИ И ЕВРОГЕЙОВЕТЕЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още