IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулц, най-големият конкурент на Меркел, който политически звучи като нея

На повърхността Мартин Шулц и Ангела Меркел нямат много общо, но в политиките си имат доста допирни точки

08:05 | 09.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В западния германски град Шверте 700 души в банкетна зала са станали от местата си и развяват червени и бели знаци с лозунга „Времето на Мартин“. А Мартин е Мартин Шулц, социалдемократът, който си е поставил за цел да не позволи на германския канцлер Ангела Меркел да вземе четвърти мандат след изборите през септември. Въпреки вълната от енергия, която залива залата, когато Шулц стъпи на сцената, посланието му също е доста радикално, разказва Bloomberg.

След 45-минутна реч, в която Шулц хвали своята добросъвестност, насочена срещу статуквото, и миналото на работническата класа, той приключва с обещанието, че ще следва партийна програма, която предшества обединението на Германия през 19-ти век. „Като социалдемократи поддържаме едни и същи цели от 153 години“, казва Шулц на тълпата.

През последните пет седмици социалдемократите скочиха от второ място (но доста зад първото) до реално равенство с християндемократите на Меркел. И докато германците наистина възприемат Шулц като свежо лице, подкрепата за 61-годишния бивш председател на Европейския парламент не прилича изобщо на ревностното желание за промяна, което даде сила на поддръжниците на излизане на Великобритания от Европейския съюз, вкара Доналд Тръмп в Белия дом и захранва националистическия напън на Марин льо Пен към президентския пост на Франция.

„Предизвикателството от страна на Шулц не е фундаментално“, казва Даниел Хамилтън, изпълнителен директор на Center for Transatlantic Relations към Johns Hopkins School of Advanced International Studies във Вашингтон. „Това просто е различна част от статуквото“.

Шулц е политик, който служи 22 години в Европейския парламент, включително последните пет като негов председател. Партията му споделя властта с водения от християндемократите на Меркел блок през седем от последните 12 години, като разногласия почти липсват. Поне по един въпрос – бежанците, позицията на Шулц до голяма степен съвпада с тази на Меркел, която заложи политическото си бъдеще на карта, отказвайки да затвори границите на Германия.

„Хората винаги ме питат какво мисля за бежанската политика на германското правителство“, казва Шулц пред тълпата в Шверте. „Ясно е, че Германия направи това, което трябваше“.

На повърхността Шулц и Меркел нямат много общо. Като син на полицай, обичащ футбола, Шулц не продължава образованието си след 11-ти клас и пие доста през 20-те си години - „Пиех всичко, до което можех да се докопам“, казва самият той – преди да отвори книжарница. Той говори открито за алкохолизма си в откровен разказ за това докъде е стигнал.

До него Меркел може би изглежда твърде официална и скучна. Тя е доктор по химия, избира думите си внимателно и е сдържана в емоциите си.

Единствената политическа длъжност на Шулц в Германия е преди малко повече от десетилетие като кмет на Вюрзелен, град с население от 39 хил. души до холандската граница. 62-годишната Меркел е част от управлението на страната още от 1991 г. Шулц, отгледан на запад, говори френски и испански. Меркел, израснала в комунистическия изток, учи руски в гимназията и като ученик печели пътуване до съветска Москва. Той обича френски шансони, тя – оперите на Вагнер.

От политическа гледна точка обаче разликите между двамата са доста по-малки. Макар че Шулц критикува призивите на Меркел за икономии, и двамата са силно проевропейски настроени и подкрепят комбинацията от капитализъм и мрежа за социална сигурност, която лежи в основата на икономическия успех на Германия.

В Брюксел Шулц си изгради репутация на лидер активист, който иска по-голяма роля на ЕП спрямо националните правителства и Европейската комисия, и е известен като тактик с ясно разбиране на политиката, който не се страхува от конфликти.

Войнственият характер на Шулц през 2003 г. предизвика избухване от Силвио Берлускони. След като Шулц обвини тогавшния министър-председател на Италия в конфликт на интереси и нападна антиимиграционните политики на коалиционния му партньор, Берлускони сравни германеца с пазач на нацистки концентрационен лагер.

Въпреки това дори противниците му признават отдадеността на Шулц към каузата на европейската интеграция. Когато през 2015 г. се появи заплахата за разпад на еврозоната, Шулц отиде в Атина, опитвайки се да издигне мост между европейските кредитори и новоизбрания министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, който натискаше за облекчаване на дълговете. Шулц е „отдаден европеец“, казва Георгиос Кирцос, християндемократ от Гърция и евродепутат.

В предизборната обиколка откровените изказвания на Шулц се харесват на германците, които се чувстват изоставени от процъфтяващата икономика. Социологическите проучвания предполагат, че той отнема от подкрепата на антиимигационната Алтернатива за Германия, както и от блока на Меркел, докато в същото време вдъхва нова енергия сред базата на социалдемократите: партията е увеличила членовете си с 10 хил. души през февруари, 40% от които са под 35 години.

Макар че реалната кампания няма да започне преди лятото, Шулц привлича ентусиазирани тълпи на събитията си в страната, изпълвайки речите си със социалдемократични теми като права на работниците, инвестиции в образованието и обединяване на държавните усилия за „мобилизиране на милиарди за спасяване на банките“ с нуждата за по-високи социални разходи.

„Няма да чуете нападки срещу ЕС от мен“, казва Шулц в Шверте. „Особено когато разглеждаме въпроса в контекста на това, което се случи в САЩ, хората трябва да разберат, че силна Европа е най-добрата защита на Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Шулци има големи шансове и това е безспорно, но ще съумее ли той да преодолее алкохолните проблеми и да не се издъни в кампанията , това също е сериозен проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Тука е така .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още