IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските консерватори изпреварват социалдемократите с минимална преднина

Подкрепата за Меркел вече е стабилизирана

09:45 | 05.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел имат преднина от един процентен пункт пред социалдемократите (СДП) според най-новото проучване на обществените нагласи на Емнид за в. "Билд ам зонтаг" близо седем месеца преди федералните избори, предаде Ройтерс.

Християндемократическият съюз (ХДС) и баварската му сестринска партия, Християнсоциалният съюз (ХСС) са спечелили още един процент и са достигнали подкрепа от 33 процента спрямо непроменените 32 процента за СДП според проучването, извършено между 23 февурари и 1 март. 

Антиимигрантската Алтернатива за Германия е увеличила подкрепата си с един процент до 10 процента, докато рейтингите на Левите и Зелените са непроменени - съответно 8 и 7 процента. Свободната демократическа партия е загубила един процент в сравнение с предишното проучване на Емнид и има подкрепа от 6 процента, малко над 5-те процента, нужни за влизане в парламента, съобщи БТА.

Увеличението за консерваторите на Меркел последва нарасналата подкрепа за СДП след номинирането на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц като неин кандидат за канцлерството срещу Меркел на изборите на 24 септември. Неочаквано силният напредък на СДП и спадът на ХДС/ХСС накараха някои германски медии да пишат за "умората на Меркел" и липсата на ентусиазъм, която проявява тя в тазгодишната кампания.

"Ангела Меркел внезапно изглежда като един от онези динозаври, които не успели да се приспособят навреме и можели да само безпомощно да очакват собствената си екзекуция", писа колумнистът Якоб Аугщайн за сп. "Шпигел".

Но новото проучване на Емнид и други през последната седмица показаха, че консерваторите на Меркел са се стабилизирали и вече са наравно или дори имат минимална преднина пред социалдемократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Надеждата умирала последна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още